Hlavní navigace

Názor k článku Softwarová sklizeň (19. 6. 2024): automatické klikání myší pro Wayland i X11 od Filip Jirsák - Ne, malé zdroje jsou větší riziko. Sice je...

  • 28. 6. 2024 9:11

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Ne, malé zdroje jsou větší riziko. Sice je snaha dělat přesně to, co říkáte: distribuovaná síť, řízení výroby i spotřeby atd. Ale ono to nejde dělat spolehlivě.
    Kdyby se psal rok 1970, lidé by vám to věřili. Jenže mezi tím se ukázalo, že daleko spolehlivější je síť, která se skládá ze spousty malých uzlů, které jsou vzájemně zastupitelné. A s jejich výpadky se počítá – ne jako s něčím mimořádným, ale s něčím, k čemu dochází na denní bázi.

    Že je tohle řešení životaschopné ukázal internet nebo cloudy.

    Energetici z toho mají těžkou hlavu a snaží se varovat. Jenže on je nikdo moc neposlouchá, protože ono to přece funguje, ne?
    Někteří energetici z toho mají těžkou hlavu a snaží se varovat, že to nejde dělat tak, jak se to vymyslelo v 70. letech. A proti tomu jiní energetici říkají, že je potřeba síť přizpůsobit budoucím potřebám a decentralizaci – čemuž se ale ti první brání.

    musí se dělat nepopulární opatření (například od vás prostě energii přestanou vykupovat)
    Ale to je opatření, se kterým se počítá. Pokud to někdo považuje za nepopulární, je to jeho problém.

    Jenže co naplat, když nás varují, že Evropa už několikrát byla na pokraji blackoutu.
    Jenže to jsou zčásti smyšlené příběhy, částečně jsou to příběhy o tom, jak ČEPS hrdinně odvrátil blackout, který ovšem hrozil proto, že ČEPS spokojeně spinká a neupravuje síť tak, jak je potřeba.

    Bez ironie: nejsnažší je uřídit rozlehlou soustavu, kde je jen několik velkých zdrojů.
    Ano, to nikdo nezpochybňuje. Akorát jsme se od 60. a 70. let dost posunuli a teď už umíme řídit daleko komplexnější soustavy, a to tak, že je to ve výsledku daleko efektivnější, než ta snadno řiditelná soustava.

    Mimochodem, u těch velkých zdrojů máte ten problém, že musíte být připraven na to, že každý ten velký zdroj může kdykoli vypadnout, takže za něj potřebujete zálohy, které mají dohromady odpovídající velký výkon a umí rychle naběhnout.

    Větrné, solární apod. jsou problém, protože je to obrovský výkon, který vypadne celý najednou.
    Nikoli, tohle je problém jaderných elektráren. Větrné a solární elektrárny nevypadnou všechny najednou. Přestávají předvídatelně vyrábět „ve velkém“ (solární elektrárny v noci opravdu nevyrábí), ale to není neplánovaný výpadek.

    Nevím proč si tolik lidí myslí, že menší sítě je snadnější řídit.
    Nevím, kdo si to myslí, a hlavně netuším, jak to souvisí s elektrickou rozvodnou sítí. Princip změny elektrické rozvodné sítě je v tom, že dříve bychom neuměli řídit tak komplexní síť s tak velkým množstvím prvků. Dnes už to ale umíme a dává nám to úplně jiné možnosti – jak ukazuje například internet, který byl prvním velkým příkladem takové sítě. Tím pádem můžeme mít síť, která nemá pár velkých zdrojů, ale spoustu malých. Což je jedna výrazně efektivnější, jednak je to daleko bezpečnější a taková síť je stabilnější – protože výpadek jednoho malého zdroje má na celou síť výrazně menší vliv.

    Bylo by lepší držet se zásady KISS a ne spoléhat na čím dál chytřejší automaty.
    Jo, taková jaderná elektrárna je ukázkovým příkladem KISS… Ono ale to řízení sítě ve skutečnosti je založené na KISS principu – to, co dělají jednotlivé uzly, je daleko jednodušší, než staré řízení sítě z jednoho centra.