Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (25. 9. 2024)

Dnes
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme open-source konkurenta Cursoru, řekneme si o správci hesel pro GNOME, vyzkoušíme svobodný fork již nesvobodného Redisu a podíváme se na terminál pro kontejnery.

Void

Void se staví do pozice bezplatného open-source konkurenta Cursoru, multiplatformního textového editoru s umělou inteligencí. Je sice zaměřen na umělou inteligenci, ale není pevně svázán s konkrétní sadou cloudových proprietárních LLM jako Cursor. Jeho cílem je stejně dobře pracovat s lokálně hostovanými LLM prostřednictvím Ollama.

Ve Voidu jsou prý přítomny všechny obvyklé funkce pro editaci kódu s umělou inteligencí, které lze očekávat, včetně automatického dokončování kódu, automatických úprav v řádcích a postranního panelu, ze kterého lze pokládat dotazy a přijímat odpovědi.

voideditor.com,

Secrets

Správce hesel integrovaný do prostředí GNOME. Využívá formát KeePass v.4, což znamená, že můžete snadno importovat své stávající sejfy KeePass. Grafické uživatelské rozhraní je jednoduché a uživatelsky přívětivé. Podporuje šifrovací algoritmy AES 256-bit, Twofish 256-bit a CHaCha20 256-bit.

Podporované derivační algoritmy jsou Argon2 KDBX4, Argon2id KDBX4 a AES-KDF KDBX 3.1. Mezi další funkce patří možnost generovat kryptograficky silná hesla, měnit hesla nebo klíčový soubor databáze a také funkce automatického uzamčení databáze.

gitlab.gnome.org/World/secrets, 10.1

Valkey

Svobodný fork již nesvobodného Redisu. Jedná se o datové úložiště typu klíč/hodnota, které podporuje různé pracovní zátěže, například ukládání do mezipaměti, fronty zpráv a může fungovat jako primární databáze. Může běžet jako samostatný démon nebo v clusteru s možností replikace a vysoké dostupnosti.

Nativně podporuje bohatou kolekci datových typů, včetně řetězců, čísel, hashů, seznamů, množin, setříděných množin, bitových map, hyperlogů a dalších. Valkey také podporuje nativní rozšiřitelnost pomocí vestavěné podpory skriptování v jazyce Lua a podporuje zásuvné moduly pro vytváření nových příkazů, datových typů a dalších.

valkey.io, 8.0.0

Ptyxis

Terminál pro „kontejnerově orientovaný desktop“. Jedná se o aplikaci Terminal, která je speciálně navržena pro uživatele a vývojáře, kteří pracují s mnoha kontejnerovými technologiemi, jako jsou Podman, Toolbox nebo Distrobox.

Aplikaci je určená pro Flatpak, což znamená, že by měla bezchybně fungovat na jakémkoli systému, který ho podporuje.

CS24 tip temata

gitlab.gnome.org/chergert/ptyxis, 47.0

Blbinka

Nejen u nás se najdou vykukové, kteří se snaží za všech okolností získat maximum. Po světě se jich taky najde dost.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.