Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 7. 2024): tvoříme GTK3 / GTK4 rozhraní

3. 7. 2024
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme hexadecimální editor, vyzkoušíme nástroj pro tvorbu uživatelského rozhraní, řekneme si o rychlém textovém editoru a zkomprimujeme si pár PDF souborů.

ImHex

Hexadecimální editor, nástroj pro zobrazení, dekódování a analýzu binárních dat za účelem zpětného inženýrství jejich formátu, extrakce informací nebo záplatování hodnot v nich. Má mnoho pokročilých funkcí, které lze často nalézt pouze v placených aplikacích, jako například zcela vlastní šablona binárních dat a jazyk vzorů pro dekódování a zvýraznění struktur v datech, grafický procesor dat založený na uzlech pro předběžné zpracování hodnot před jejich zobrazením, disassembler, podpora porovnávání, záložky a mnoho dalších.

imhex.werwolv.net, 1.35.3

Cambalache

V jazyce Python napsaný nástroj pro tvorbu uživatelského rozhraní GTK3 a GTK4. Byl od základu navržen tak, aby nabízel širokou škálu užitečných funkcí, které vám mohou pomoci nevyžadovat téměř žádný zásah vývojáře pro základní podporu. Aplikace se také může pochlubit šikovným pomocníkem pro začínající vývojáře.

gitlab.gnome.org/jpu/cambalache, 0.91.1

Tau

GTK frontend pro textový editor Xi, který byl původně určen pouze pro systém MacOS s použitím grafického rozhraní Cocoa. Smyslem tohoto linuxového textového editoru je být lehký a rychlý, a to vše při zachování minimálních konfiguračních možností. Projekt Xi je v současné době ukončen, není ale úplně „mrtvý“, protože textový editor Xi si stále můžete vyzkoušet v jiné podobě a pod jiným názvem Lapce.

gitlab.gnome.org/World/Tau, 0.12.0

Densify

Minimalistická aplikace, která využívá Ghostscript a má za úkol pomoci uživatelům komprimovat soubory PDF pomocí několika kliknutí myší. K dispozici jsou různé typy komprese: obrazovková, ebooková, tiskárenská, předtisková a výchozí. Je navržena tak, aby měla jakousi pojistku proti chybám, aby se uživatelé nesetkali s potenciálně škodlivým spuštěním Ghostscriptu.

CS24_early

github.com/hkdb/Densify, 0.3.2

Blbinka

Když vám manželka přijde na nevěru a už nefunguje známá poučka se zatloukáním, tak zažalujte třeba Apple.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.