Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (31. 7. 2024): přidejte adresářům slušivé ikony

31. 7. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vytvoříme ikony pro adresáře, projdeme si seznam Pokémonů, vyzkoušíme grafický nástroj pro správu cloudu a nainstalujeme si Nerd Fonts.

Iconic

Aplikace pro GNOME napsaná v jazyce Rust pro snadné vytváření ikon pro vaše adresáře. Grafické rozhraní je také poměrně minimalistické, i když, máte k dispozici různé možnosti přizpůsobení. Například můžete obrázek na složce škálovat pomocí posuvníku, můžete zapnout nebo vypnout funkci Monochrome a také můžete ručně upravit pozici obrázku na složce.

Nejedná o typickou aplikaci pro tvorbu ikon, která by se zabývala jejich úpravou a vytvářením od začátku.

github.com/youpie/Iconic, 1.1.1

Starrydex

Pokud žijete na této planetě řekněme déle než 10 let, je velmi pravděpodobné, že jste o pokémonech alespoň slyšeli a možná znáte i aplikaci Pokédex. Starrydex je bezplatná alternativa Pokédexu s otevřeným zdrojovým kódem. Poskytuje úplný seznam pokémonů a také rychlý způsob jejich vyhledávání a  základní informace o každém pokémonovi přímo na pracovní ploše.

Přestože je aplikace navržena tak, aby fungovala offline, pro počáteční fázi nastavení je vyžadováno připojení k internetu. Je to proto, že aplikace využívá rozhraní PokeAPI, které uživatelům poskytuje všechny zdroje související s pokémony.

github.com/mariinkys/starrydex, 0.1.1

Rclone Shuttle

Rclone je multiplatformní nástroj pro správu účtů cloudových úložišť s ovládáním přes příkazovou řádku. Rclone Shuttle je bezplatné, open-source a stále velmi experimentální grafické rozhraní Rclone. Stručně řečeno, poskytuje rychlý přístup ke všem vašim souborům uloženým v cloudu z pohodlí většiny linuxových desktopů.

S jeho pomocí můžete nahrávat soubory (i přetažením), otevírat vzdálené soubory lokálně, přejmenovávat, přesouvat, kopírovat a mazat soubory a adresáře a také pracovat se šifrovanými konfiguračními soubory.

github.com/pieterdd/RcloneShuttle, 0.1.4

Embellish

Malá aplikace pro prostředí GNOME, která dělá jen jednu věc: pomáhá vám nainstalovat písma Nerd Fonts do systému Linux. Aplikace také funguje jako správce písem, tudíž můžete aktualizovat všechna nainstalovaná písma několika kliknutími myší.

Dalším skvělým aspektem je, že můžete písma hromadně instalovat i odinstalovat. Nerd Fonts je projekt, který si klade za cíl přinést masám co nejvíce písem. Ne jen tak ledajaká písma, ale písma, která obvykle preferují vývojáři (proto je také v názvu slovo Nerd).

CS24 tip temata

github.com/getnf/embellish, 0.2.4

Blbinka

Kdo by to byl řekl, že fotky na sociálních sítích můžou mít význam i pro historiky.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.