Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 9. 2016)

7. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes zkusíme připojit pár UPnP zařízení, podíváme se na tvorbu aplikací v prostředí QT, pročteme si velké logovací soubory a nakonec i dokumentaci pro vývojáře.

Rygel

Projekt zaměřený primárně pro uživatele prostředí GNOME umožňuje uživatelům ovládat UPnP (Universal Plug and Play) zařízení jak přes grafické rozhraní, tak přes příkazovou řádku. Umožňuje tak připojit linuxový stroj k jakémukoli zařízení podporujícímu UPnP a sdílet s ním tak svoji hudbu, videa a obrázky. Program disponuje množstvím voleb, ve kterých můžete nastavit specifické síťové rozhraní nebo určit pravidla pro sdílení, přesun nebo mazání souborů.

wiki.gnome.org/Rygel, 0.31.5

QT Creator

Multiplatformní vývojové prostředí (IDE), které umožňuje vývojářům pohodlně vytvářet desktopové a mobilní aplikace a k nim i grafické prostředí. Podporuje jak QT4 tak QT5, obsahuje editor kódu pro C++ a JavaScript, gdb a CDB debuggery, podporu pro správu verzí, simulátor pro uživatelská rozhraní mobilních aplikací a další. Vývojářům usnadňuje práci díky rychlé navigaci v kódu, zvýraznění syntaxí nebo kontrole statického kódu.

www.qt.io/ide, 4.1.0

Glogg

Aplikace vyvinutá s ohledem na programátory a systémové administrátory určená k prohlížení a prohledávání velkých a komplexních logovacích souborů. Program čte tyto soubory přímo z disku a nenačítá je do paměti, takže velikost souboru, který chcete prohlížet, není nijak omezena. K dispozici je vyhledávací box a možnost filtrování a následného barevného odlišení jednotlivých záznamů.

glogg.bonnefon.org, 1.1.1

Zeal

Offline prohlížeč softwarové dokumentace pokrývající téměř 200 API, programovacích jazyků, aplikací a nástrojů: ActionScript, Android, Apache, Bash, CSS, C++, Docker, Java, JavaScript, Lua, Mono, MySQL, NET Framework, OS X, OpenGL, PHP, Python, Qt, Vim, Wordpress a mnoho dalších.

zealdocs.org, 0.2.1

Blbinka

Microsoft vypustil do světa reklamu na Surface Pro 4, která tvrdí, že Mac je pro kočku. Jestli je tato reklama vtipná nebo trapná, posuďte sami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.