Hlavní navigace

Solus ruší podporu AppArmor a Snap, Aeon Desktop získá šifrování disku

29. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: blickpixel / Pixabay
Vývojáři systému Solus oznámili, že postupně ukončí podporu technologie AppArmor a balíčků Snap. Tým openSUSE oznámil, že neměnná edice distribuce Aeon Desktop bude brzy nabízet úplné šifrování disku.

Solus upouští od podpory AppArmor a Snap

Vývojáři systému Solus oznámili plán na snížení zátěže spojené s údržbou projektu tím, že postupně ukončí podporu technologie AppArmor v jádře a případně zruší podporu balíčků Snap. S aktualizací na verzi 6.9 větve linuxového jádra upouští od sady patchů AppArmor od společnosti Canonical. To znamená, že balíčky Snap nyní poběží s částečným omezením, pokud používáte aktuální jádro.

Jádro s dlouhodobou podporou bude mít stále aplikované záplaty AppArmor. Upuštění od těchto záplat je prvním krokem k ukončení podpory Snapu na platformě Solus. Snapy budou stále podporovány po zbytek roku 2024, jen budou fungovat pouze s částečným omezením. Vývojáři doporučují uživatelům, aby zkusili alternativní řešení, například Flatpak.

Solus 4.5Solus 4.5

Aeon Desktop získá šifrování celého disku

Tým openSUSE oznámil, že neměnná edice distribuce Aeon Desktop bude brzy nabízet úplné šifrování disku. V nadcházejícím kandidátském vydání distribuce Aeon Desktop se plánuje zavedení úplného šifrování disku, aby se zvýšila bezpečnost dat pro její uživatele. Očekává se, že tato funkce bude zahrnuta do připravované RC 3. Úplné šifrování disku je určeno k ochraně dat v případě ztráty zařízení, krádeže nebo neoprávněného spuštění alternativního operačního systému.

V závislosti na hardwarové konfiguraci systému bude šifrování Aeon nastaveno v jednom ze dvou režimů: Výchozí nebo záložní. Výchozí režim je upřednostňovanou metodou šifrování za předpokladu, že systém má požadovaný hardware. Tento režim využívá čipovou sadu Trusted Platform Module(TPM) 2.0 s podporou PolicyAuthorizeNV.

openSUSE Aeon Desktop

Ukončení projektu Funtoo Linux

Funtoo Linux je distribuce odvozená od Gentoo, která byla navržena s důrazem na výkon, flexibilitu a pokročilé možnosti konfigurace. Distribuce udržuje úzký vztah s Gentoo a sdílí mnoho stejných principů, odlišuje se však v některých aspektech. Nedávno zveřejnil zakladatel projektu Daniel Robbins na oficiálním fóru Funtoo překvapivou zprávu s názvem „Všechny dobré věci musí jednou skončit…“.

Je zřejmé, že projekt ztratil svůj původní smysl a Daniela již nemotivuje k tomu, aby na něm dále pracoval. Navíc neplánuje předat svou vedoucí roli nikomu jinému. V důsledku toho bude Funtoo Linux pravděpodobně ukončen již v srpnu. Stojí za zmínku, že ani po šestnácti letech se Funtoo nikdy nepodařilo přilákat širší uživatelskou základnu a vytvořit solidní komunitu.

Funtoo LinuxFuntoo Linux

OpenBSD podporuje akceleraci videa VA-API

Operační systémy z rodiny BSD bohužel stále zaostávají za Linuxem v podpoře ovladačů pro GPU. Nejnovějším příkladem je OpenBSD, kde teprve před nedávnem došlo ke spuštění základní podpory rozhraní VA-API pro přehrávání videa akcelerovaného GPU. 

VA-API je v linuxovém prostoru mezi grafickými procesory jiných výrobců než NVIDIA velmi rozšířené (i když pro NVIDIA existuje open-source projekt NVIDIA VA-API wrapper) a je podporováno řadou aplikací pro přehrávání videa akcelerovaného grafickým procesorem. Podpora VA-API v systémech BSD byla omezenější, ale teď už ho konečně OpenBSD začalo také podporovat.

OpenBSD

Nově vydáno

NomadBSD, živý desktopový systém pro USB flash disky založený na FreeBSD vyšel ve verzi 141R. Vývojáři Nobara Project, upravené verze systému Fedora Linux s přidanými uživatelsky přívětivými opravami oznámili nové vydání s číslem 40. Vyšel Archman GNU/Linux 20240717, nové vydání distribuce založené na Arch Linuxu, která obsahuje instalátor systému Calamares a předkonfigurované pracovní prostředí. Distribuce openmamba GNU/Linux s prostředími KDE Plasma a LXQT je k dispozici ve verzi 20240721.

Nobara Project 40Nobara Project 40
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.