Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Standardní grafické režimy karty VGA. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 6. 8. 2024 21:19

    František Ryšánek

    Snad jsem zaslechl, že přes to někdo dokázal vysílat FM rádio.

    Asi před rokem jsem se pokusil, dostat se tímto směrem na kobylku CRTC v Linuxu v konzoli přes libdrm, ale nějak mě převálcovala důležitější práce a šlo to do outu... matně si vybavuju, že user-space libdrm je vlastně hybrid aspoň dvou knihovnoidních projektů, z nichž každý dělal něco trochu jiného, ale ani jeden neměl hotové přesně to, co bych já potřeboval :-) a pak tam bylo stádečko všelijakých testovacích utilit, které byly taky "každej pes jiná ves". Prostě na tak malém písečku docela nenulový dependency hell. Já chtěl jenom vnutit na konkrétní výstupní port svoji vlastní modeline :-) a poněkud jsem se v těch examplech ztrácel.

    Jinak na tom analogovém VGA výstupu je tuším ještě nějaký "svůj" rozsah napěťových úrovní unipolárně od nuly do +0.7V při jmenovité terminaci (75 Ohm), a taky by se možná narazilo na "gamma korekci" (výstup z DACu bude na analog převedený nějak lehce exponenciálně nebo co) ale to by se taky dalo teoreticky konfigurovat v hardwaru VGA, případně digitálně před-korigovat nebo analogově post-korigovat.