Hlavní navigace

Tizen portován na RISC-V, hry na Macu v Asahi Linuxu

Dnes
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Asahi Linux
Firma Samsung portuje operační systém Tizen na open-source architekturu RISC-V. Asahi Linux přináší sadu nástrojů pro hraní her na Mac M1/M2. Distribuce KDE neon přechází na základ Ubuntu 24.04 LTS.

Samsung portuje Tizen na RISC-V

Tizen je operační systém založený na linuxovém jádře a softwarové knihovně GNU C Library. Je zaměřen na vestavěné systémy, včetně smartphonů, tabletů, automobilových zařízení, chytrých televizí, fotoaparátů a laptopů. Na vývojářské konferenci Samsung 2024 oznámil tým společnosti Samsung Visual Display svůj úspěch při portování tohoto operačního systému na open-source architekturu RISC-V.

Na akci byl také představen chytrý televizor běžící na RISC-V a využívající jádro založené na SiFive Performance P470. Vzhledem k tomu, že hlavní softwarové ekosystémy pokračují v optimalizaci pro RISC-V, je logické, že i operační systém Tizen se vydal touto cestou.

Tizen na RISC-VTizen na RISC-V

Asahi Linux přináší hry na Mac M1/M2

Hraní v Linuxu pro Apple M1 a M2 je tady. Asahi Linux, komunitní projekt, jehož cílem je portovat linuxové jádro a související software na počítače Apple Silicon, právě uvedl na trh sadu nástrojů pro hraní her, která integruje ovladače Vulkan 1.3 s emulací x86 a kompatibilitou s Windows a podporu OpenCL 3.0. Tato kombinace umožní běh AAA herních titulů na této platformě.

Tým Asahi nyní pracuje na přidání řídkého texturování do Honeykrispu, které odemkne podporu náročnějších titulů DirectX 12. Novější hry jako Cyberpunk 2077 sice spustit lze, ale zatím nedosahují 60 snímků za sekundu – očekává se však, že se výkon časem zlepší. Oblíbené hry jako Hollow Knight však již běží na plné obrátky.

Zaklínač 3 na Asahi LinuxuZaklínač 3 na Asahi Linuxu

KDE neon přechází na Ubuntu 24.04

Distribuce KDE neon kombinuje jádro Ubuntu s dlouhodobou podporou a nejnovější sestavení prostředí KDE a s ním spojený software. Projekt se rozhodl aktualizovat svůj základ a přechází z Ubuntu 22.04 na 24.04. 

ento upgrade dělají každé dva roky. Základ 22.04 LTS byl čím dál tím více zastaralý, starý PipeWire způsoboval problémy a balíčky jako Krita se vůbec nekompilovaly. Uživatelům by se mělo brzy objevit oznámení o aktualizaci s návodem na upgrade.

KDE neon 20241010KDE neon 20241010

Pilet 5 console a Pilet 7 tablet

Dvoučlenný tým SoulsCircuit pracuje na open source přenosných počítačích Pilet 5 console a Pilet 7 tablet. Ty jsou postavené na Raspberry Pi 5 a jsou navržené pomocí svobodného softwaru KiCad, FreeCAD a Blender. Oba modely mají duální baterie s kapacitou 8000 mAh, které umožňují až 7 hodin práce.

ict ve školství 24

Zařízení Pilet 5 je kompaktní model s 5palcovým displejem a Pilet 7 má větší displej s možností přidání klávesnice, gamepadu, kamery a dalších prvků. Vývojáři, kteří celý projekt rozjeli pro zábavu mají v plánu kampaň na Kickstarteru.

Nově vydáno

Philip Müller oznámil vydání Manjaro Linuxu 24.1.0, aktualizovaného sestavení distribuce s oddělenými edicemi GNOME, KDE Plasma a Xfce. Vyšel Pearl Linux OS 12 „MATE“, nové vydání na Ubuntu postavéné distribuce, která se snaží podobat desktopovému prostředí OS X. Na stabilní větvi Debianu postavená lehká linuxová živá distribuce antiX vyšla ve verzi 23.2. Whonix, operační systém zaměřený na anonymitu, soukromí a bezpečnost je k dispozici ve verzi 17.2.3.7.

Manjaro Linux 24.1.0Manjaro Linux 24.1.0
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.