Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Verze PHP v ČR od Standa Pacan - Ani se nedivim, ze moc hostingu neprejde na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2006 2:30

    Standa Pacan
    Ani se nedivim, ze moc hostingu neprejde na php5.

    Kdyz ma nejaky mensi provozovatel nekolik desitek webu a nikdo php5 nepozaduje, tak proc bude riskovat ze prechodem na php5 aplikace napsane a fungujici pod php 4.x prestanou fungovat.
  • 17. 1. 2006 8:00

    JT (neregistrovaný)
    No s tim nemuzu souhlasit - mam malou firmu a na serveru hostujeme nekolik desitek webu, at uz nami vytvorenych tak i "klasicky" hosting. Vsichni byli pul roku predem upozorneni, ze se bude prechazet na PHP verzi 5. Krome 2 webu ktere jsou stejne uz mrtve jelo vsechno v pohode. Staci kdyz clovek nepise jako prase a zmena verze ho pak nerozhazi.
  • 18. 1. 2006 8:08

    bez přezdívky
    Staci kdyz clovek nepise jako prase a zmena verze ho pak nerozhazi.

    Dá se považovat za prasárnu, když někdo vrací reference na objekty způsobem return new Objekt? Nebo předává funkcím referenci na objekt způsobem funkce(new Objekt)?

    Jistě, někde v manuálu bylo napsané, že by se to nemělo dělat, ale kdo to věděl? Snad všechny open-source produkty v PHP, které používám museli být ošklivě upravovány, aby v pětce nějak fungovali. Byl třeba SimpleTest napsaný jako prasaty?

  • 19. 1. 2006 8:36

    anonymní
    Mase firma spravuje nekolik stovek webu na nekolika hostingovych serverech ruznych spolecnosti. Upgrade PHP je VELKY problem, jsou lide, kteri provozuji weby napsane pred 6-7 lety, kteri o aplikaci, kterou si kdysi od kohosi nechali napsat vi jen to, ze porad FUNGUJE a NECHTEJI O NI SLYSET. Pak jim vysvetlujte, ze se na server bude instalovat nove PHP a ze jejich aplikace muze, ale nemusi prestat fungovat.

    Pak je skupina zakazniku, kteri si najali nejakeho studenta, aby jim udelal novou aplikaci a ktery si nekde precetl, ze jedine posledni verze PHP je to prave a jedine to si doma na svych widlich rozjel a spravci serveru jsou u nej lamy, pokud na hostingu, ktery jeho zakaznik pouziva posledni 3 roky neni ta posledni verze....

    A pak jsou ruzne opensource aplikace napsane v PHP, ktere treba clovek v mladicke nerozvaznosti pred X lety na server nainstaloval, udelal v nich nejake ty upravy, zakaznici si na ne zvykli a s novou verzi PHP prestanou funovat treba proto, ze jmena objektovych trid jsou najednou case senzitivni, prestoze drive nebyla....

    To pak nestaci mit 2 verze PHP, to chce mit kazdou 2., ktera vyjde...

    A pak jsou tu ti lide, kteri PHP pouzivaji...

    Treba jsou tu ruzne verze GD bindingu, jednou se to jmenuje GD, potom chvili GD2, potom zase GD, PHP programator chce tu svoji funkci a generovat musi GIF, ale pritom nevi, co vlastne chce, teda vlastne vi, chce aby to fungovalo stejne, jako u nej doma na windows....

    Dalsi programatov v PHP mi bude rikat, ze na mam na serveru _UPLNE_SPATNE_LOCALY_, pritom nevi co to locales jsou a na 3 maily z neho nakonec dostanu, ze potrebuje vygenerovat locales pro cs_CZ.cp1250.

    Dalsi programator v PHP mi bude tvrdit, ze _SERVER_SPATNE_POSILA_MAILY_ nebo ze webovy postovni klient je spatne zobrazuje, pritom je to tim, ze on posila maily presne podle do cestiny prelozeneho manualu PHP, ktery uvadi priklad s nezaquotovanym predmetem a dostane ho hlavicek 8bitove znaky....

    Dalsi PHP programator mi tvrdi, ze mu naschval _SERVER_CACHUJE_STRANKY_, takze se mu nezobrazuji aktualni data z databaze, kdyz mu reknu, ze jeho stranky necachuje hostingovy server, ale nejaka proxy po ceste, nebo browser a ze je to proto, ze neposila spravne hlavicky, tak se dozvim, ze to konzultoval _S_LIDMI_KOLEM_PHP_ a ze mu lzu a ze to delame proto, abychom usetrili za konektivitu....

    Asi jsem si na PHP vypestoval alergii.
  • 19. 1. 2006 10:56

    Jakub Vrána

    V problémech s kompatibilitou mezi verzemi vám musím dát za pravdu, je to asi největší bolák PHP. Částečně to je daň za to, že PHP vyvíjí skupina dobrovolníků s různými zájmy, ale koncepce by měla být jasně určena a ke změnám by mělo docházet s rozmyslem a po výběru definitivní varianty (aby se nestalo to, co např. se SQLite, které do PHP 5.0 bylo zakompilované a v PHP 5.1 potřebuje extenzi, navíc je ještě závislé na PDO).

    Co se ostatních věcí týče, tak myslím, že to nijak nesouvisí s PHP, ale s jeho masovostí. Neboli kdyby jiný jazyk byl tak masový a každý by si myslel, že mu rozumí, vznikaly by úplně stejné problémy.

    Z příkladů v české verzi dokumentace funkce mail() jsem prozatím alespoň odstranil diakritiku, na webu se to objeví po příštím vygenerování manuálu ze zdrojáků.

  • 19. 1. 2006 20:40

    anonymní
    > Z příkladů v české verzi dokumentace funkce mail() jsem prozatím alespoň odstranil diakritiku, na webu se to objeví po příštím vygenerování manuálu ze zdrojáků.

    Jmenem vsech, kteri ac neradi prichazi s PHP do styku a musi s tim zit, dekuji.