Hlavní navigace

Názor k článku Většina chyb Linuxu není chyba, ale vlastnost od dustin - A co ti brání to v konfigu PA...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2024 11:07

    dustin

    A co ti brání to v konfigu PA nastavit? To přece nijak nesouvisí s mým překompilování kernelu při testování výkonu alsy (šlo jen o navýšení dvou konstant modulu snd-aloop, navíc absolutně nijak nesouvisející s PA). Mluvíš o 192kHz, na to žádnou kompilaci od začátku alsy ani PA nepotřebuješ.

    Pokud používáš aplikaci komunikující napřímo se zvukovkou, logicky musíš říci ostatním aplikacím, aby ti na zvukovku nešahaly. Úplně stejně musíš ve windows zařízení povolit wasapi-exclusive a zakliknout jeho prioritu. Tady je jediný rozdíl, že tu není ta priorita, takže systém neodřízne stávajícího klienta, který má zvukovku otevřenou, ale zabrání přístupu toho druhého.

    Když ale použiješ ASIO, jsi na tom úplně naprosto stejně jako přímý přístup přes alsu (jen s hloupými a zbytečnými omezeními, které ASIO s defaultními knihovnami má). Když budeš přehrávat youtube v prohlížeči (tj. windows mixer zvukovku používá), nedostaneš se na stejnou zvukovku z jiné aplikace přes ASIO. Logicky, je zabraná. Úplně stejně jako v linuxu.

    Pokud nechceš napřímo do zvukovky přes alsu, můžeš jet přes zvukový server, nic tě neomezuje. Můžeš si pro konkrétní aplikaci vybrat jinou zvukovku a jet více streamů najednou. Do multikanálu teď jedu ze speaker-test -c6 kanály 5.1, současně do stereozvukovky přehrávám youtube video, samozřejmě obojí přes PA (PW ještě nepoužívám).

    Ve videu má windows (ze spousty důvodů) podstatný náskok, ale zrovna v audiu je to spíše naopak. Obzvláště pokud si to chceš detailněji nastavit, jak potřebuješ. Až s příchodem wasapi exclusive se to zlepšilo, ale pořád tu straší ASIO.

    Můžeš argumentovat, že linux na audio nikdo nepoužívá, ale tam jsou důvodem chybějící drivery na složité profi zvukovky, návyk profíků na nelinuxové DAWy a celkově návyky profíků na windowsy. Rozhodně to není možnostmi audio systému linuxu.