Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Většina chyb Linuxu není chyba, ale vlastnost od raven2cz - Blýská se na lepší časy. Trend přes 4%...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2024 5:33

    raven2cz

    Blýská se na lepší časy. Trend přes 4% je nyní již jasně dán. Uvidíme koncem a zejména v roce 2025. Při tomto trendu nebudou moci výrobci ignorovat platformu a proces se opět urychlí. Držme palce, aby M$ zaujímal své aktuální názory :)

  • 4. 5. 2024 8:49

    BobTheBuilder
    Stříbrný podporovatel

    Jsem už moc starej. Taková optimistická proroctví tady byla při konci XP, při konci W7 a teď to teda má změnit konec W10?
    Dva důvody, proč se nic nezmění:
    1) řada lidí zůstane u (již nepodporovaných) W10 - stejně, jako najdete lidi s W7 nebo dokonce XP
    2) v nabídce repasovaných notebooků už notebooky s parametry pro W11 najdete za dost nízké ceny, protože minimální požadavky na procesor už představují dost staré kousky

  • 4. 5. 2024 8:53

    Heron

    Optimistická? Já jsem naopak vůbec nikdy nepochopil, proč je pro někoho podstatné, kolik má linux podíl na desktopu.

    Pokud bude mít za dva roky linux na desktopu podíl 25%, tak to pro mě rozhodně není dobrá zpráva.

  • 4. 5. 2024 9:11

    RRŠ

    Já jsem taky rád čtyřprocentní! ;oD

    Drobný rozdíl je v tom, že těch hypotetických 25 % nebude mít Linux, ale Linuxy (množné číslo). Takže i tak to bude pestré, a snad si vybere každý.

  • 4. 5. 2024 9:21

    Heron

    Mno :-D

    Tak já rovnou napíšu proč. Linux je pro mě profesionální nástroj na profesionální stroje. Servery. Takže pokud desktop, klidně. Bude to mít profesionální kernel, profesionální balíčky vyladěné na výkon a ti uživatelé tohle budou brát jako výhodu.

    Realita? Chceme uspávání do čehokoliv. Chceme přepínání sítí. Chceme BT sluchátka.

    Takže, místo toho, aby zvukový systém zvládal dneska už zcela zastaralý HW (192kHz/32b), tak se udělalo pulse audio stylem "44.1 musí stačit každému" a funguje tam BT. Tohle pro mě není žádná výhoda. Tohle nechci. Nejdřív ten zvukový server musí zvládat to co zvládá HW a teprve až potom se budeme zabývat BT sluchátky.

    Prostě s "útokem na desktop" se do linuxu dostávají stále obskurdnější věci.

    Zatímco ty Widle šly přesně opačným směrem. Na desktopu mám W11, mám tam Hyper-V, ssh a vedle toho pařím pecky v poslední verzi vulkánu nebo dx a mám profesionální zvukovku nastavenou na default 96kHz / 32b. Tedy něco, o čem si v linuxu můžu nechat jenom zdát.

  • 4. 5. 2024 9:37

    martinpoljak

    No vidíte. A pak je další skupina uživatelů, kterým je to úplně jedno a Linux v klidu využívají a ta úplně největší skupina uživatelů by mohla využívat prakticky cokoliv a to, co používá používá hlavně ze setrvačnosti nebo prostě proto, že to nějak dostali.

    Napadlo vás to? Mně zase přijdou směšné řeči o profesionálních zvukovkách a peckách běžících na poslední verzi Vulkánu, což mě zajímá zhruba stejně, jako fotbal a automobilové závody, tedy vůbec.

  • 4. 5. 2024 9:46

    Heron

    Jenže tyhle dvě skupiny vůbec nijak nekolidují. Naopak, se můžou skvěle doplňovat.

    Pokud budu mít zvukový server zvládající levou zadní 192kHz/32b, tak někomu, kdo má 15 let starý hw ten zvukový server bude fungovat na 44.1 také a bude mít zatížení CPU 0.01%. Pokud se spokojíme se serverem "44.1 musí stačit", tak se ale potom ti uživatelé 15 let starého hw nesmí divit, že tohle jim vytíží cpu na 50%.

    Takže ten můj přístup pomůže úplně všem. Těm, co mají a chtějí mít starý HW (nemám vůbec nic proti), stejně tak těm, kteří si každý rok kupují nejnovější gaming.

  • 4. 5. 2024 10:11

    dustin

    Je mi fuk, co používáš, ale PA lze snadno nastavit na jakýkoliv interní samplerate a I/O formát (interně asi jede ve float32, jako většina sound serverů) https://askubuntu.com/a/138624 .

    ====
    Tedy něco, o čem si v linuxu můžu nechat jenom zdát.
    ====

    Hm, testoval jsem i generátor frekvence 9.2MHz S32 samplerate 19,2MHz -> kernelí device alsa-loopback -> analyzátor jaaa, běží úplně v pohodě (bitrate 614Mb/s) https://www.diyaudio.com/community/threads/support-for-high-samplerates-in-sw-analyzers.349239/post-6133979

    access: RW_INTERLEAVED
    format: S32_LE
    subformat: STD
    channels: 1
    rate: 19200000 (19200000/1)
    period_size: 262144
    buffer_size: 2097152

    https://www.diyaudio.com/community/attachments/jaaa-19-2mhzfs-png.827711/
    https://www.diyaudio.com/community/attachments/jaaa-png.814732/

    Samplerate/for­mát/kanály jsou "jenom" parametry streamu, stejně se všude předávají bloky bajtů.

  • 4. 5. 2024 10:27

    Heron

    S tebou jsem se o tom už hádal na abclinuxu. Nemá smysl v tom pokračovat. Evidentně jsme na úplně jiných planetách. Ty i v těch odkazovaných diskusích řešíš rekompilaci kernelu apod. Fajn, good for you.

    Já chci nastavit v konfigu: samlerate=max a zapomenout. Nechci vůbec řešit konkrétní resampler, nechci vůbec řešit formát, nechci řešit nic. Na zvukové kartě je napsáno 192/32, nastavím 192/32 a má to fungovat. A dokonce ani vůbec nechci řešit ten jeden řádek v konfiguraci. Ideální stav, který si představuji je: mám hw jistých schopností, tak se software automaticky přenastaví na tyto možnosti.

    Ano, je to z mé strany trochu trolling, ale takto to funguje u těch her. Máš GPU s těmito a těmito schopnostmi? Hra se tomu automaticky přizpůsobí a podle toho se nastaví. Nemusíš na to vůbec sahat a řešit, který dx level zrovna máš nastavit. Proto nastavuju 192kHz. Ne proto, že bych to slyšel. Ne proto, že bych potřeboval generovat tóny. Pro mě je to "nastav a zapomeň". A jestli tohle v OS A funguje a v OS B nefunguje, tak nechci potom měsíce řešit rekompilace kernelu.

    Ano, já jsem si to vyřešil tak, že mám více zvukovek, mixážní pult. Některé zvukovky v PA zakázané a používám je pouze pro jednu vybranou appku a pouze na alsa. A napsal jsem o tom článek. Ale má to takto fungovat? Opravu má být zvukový server o tom, že si máš pečlivě vybrat, který zvukový hw má obsluhovat a který ne? Není už jenom tohle náhodou známka naprostého selhání hlavního smyslu toho zvukového serveru? Jehož smysl má být "mám 30 appek, které hrají zvuk, 5 multikanálových zvukovek a já jako server to bez problémů přeroutuju dle potřeby".

  • 4. 5. 2024 11:07

    dustin

    A co ti brání to v konfigu PA nastavit? To přece nijak nesouvisí s mým překompilování kernelu při testování výkonu alsy (šlo jen o navýšení dvou konstant modulu snd-aloop, navíc absolutně nijak nesouvisející s PA). Mluvíš o 192kHz, na to žádnou kompilaci od začátku alsy ani PA nepotřebuješ.

    Pokud používáš aplikaci komunikující napřímo se zvukovkou, logicky musíš říci ostatním aplikacím, aby ti na zvukovku nešahaly. Úplně stejně musíš ve windows zařízení povolit wasapi-exclusive a zakliknout jeho prioritu. Tady je jediný rozdíl, že tu není ta priorita, takže systém neodřízne stávajícího klienta, který má zvukovku otevřenou, ale zabrání přístupu toho druhého.

    Když ale použiješ ASIO, jsi na tom úplně naprosto stejně jako přímý přístup přes alsu (jen s hloupými a zbytečnými omezeními, které ASIO s defaultními knihovnami má). Když budeš přehrávat youtube v prohlížeči (tj. windows mixer zvukovku používá), nedostaneš se na stejnou zvukovku z jiné aplikace přes ASIO. Logicky, je zabraná. Úplně stejně jako v linuxu.

    Pokud nechceš napřímo do zvukovky přes alsu, můžeš jet přes zvukový server, nic tě neomezuje. Můžeš si pro konkrétní aplikaci vybrat jinou zvukovku a jet více streamů najednou. Do multikanálu teď jedu ze speaker-test -c6 kanály 5.1, současně do stereozvukovky přehrávám youtube video, samozřejmě obojí přes PA (PW ještě nepoužívám).

    Ve videu má windows (ze spousty důvodů) podstatný náskok, ale zrovna v audiu je to spíše naopak. Obzvláště pokud si to chceš detailněji nastavit, jak potřebuješ. Až s příchodem wasapi exclusive se to zlepšilo, ale pořád tu straší ASIO.

    Můžeš argumentovat, že linux na audio nikdo nepoužívá, ale tam jsou důvodem chybějící drivery na složité profi zvukovky, návyk profíků na nelinuxové DAWy a celkově návyky profíků na windowsy. Rozhodně to není možnostmi audio systému linuxu.

  • 4. 5. 2024 11:30

    Heron

    A co ti brání to v konfigu PA nastavit?

    To, že to nefunguje.

    Řešil jsem to u AudioQuest DragonFly (2014), řešil jsem to u Roland Rubix (2018). V tom prvním případě 96kHz na AMD Bulldozer (2013), ve druhém 192kHz na AMD Ryzen (2017). Nastavíš 192kHz a máš po zvuku. A jsi v obou případech na bleading edge nejnovějším procesoru (dobře, v danou domu měly oba rok).

    Proč jsem to nastavoval? Jednoduše proto, že default PA je 44.1/48. Tedy pokud je první stream 44.1, tak budou všechny další streamy resamplovány na 44.1. Pokud je první stream 48, tak máš resample na 48. Takže zcela náhodně podle počasí se ti to resampluje nebo neresampluje.

    A tomu jsem chtěl zabránit. Chtěl jsem to mít deterministické, tak jsem jednoduše nastavil maximum. Bude se vždy resamplovat všechno na dopředu známý formát. A tohle jednoduše nefunguje. Ale ten první Ryzen nejvyšší řady nezvládal PA. Vytížení CPU na 100%, pochopitelně výpadky zvuku. Jediné řešení bylo nechat default. Nebo to v PA zakázat a nechat to pouze exlusivně na alse. Tím pádem u toho DragonFly už ani nemusím mít SW resampling, protože Vážka umí kde co.

  • 4. 5. 2024 13:07

    dustin

    Tvůj setup neznám a možná ti tehdy něco nefungovalo.

    Mně to docela funguje: v daemon.conf jsem dal defaultní samplerate na 192kHz, formát klasicky s32le. Připojím 8ch USB zvukovku, co umí všechny samplerates. V PA nastavím, aby tahle zvukovka jela na 8kanálů a byla defaultní.

    Spustím speaker-test -c 8 -r 44100 (defaultní plugin alsa->pulseaudio), takže PA resampluje na 192kHz, výstup do zvukovky správný 192kHz/s32le/8ch (mimochodem, tohle ve win nijak neověříš), load PA (resampling 8 kanálů 44.1->192) mám 5% jádra Ryzen 5600X.

    Když dám speaker-test -r 192000, PA nic neresampluje a load je 0.5% jádra.

    Přehodím USB zvukovku na 384kHz/10ch/16bit (na malém ARMu mi běží linuxový USB audio gadget, takže si mohu nastavit jakékoliv parametry zvukovky), přehodím PA na 384kHz, v konfiguraci vyberu 10ch, speaker-test -r 44100 -c 10 load cca 9% - PA resampling 44.1->384 10ch současně.

    768kHz konfig již PA odmítne, má někde natvrdo horní limit. Ale věřím, že po jeho zvýšení by jelo úplně v pohodě, není důvod, aby ne.

    Něco trochu nestandardního - 290kHz/26ch/16bit - PA resampling 44.1 -> 290kHz 26kanálů cca 12% jádra.

    Tak nevím, co dělám špatně :-)

    ======
    Tedy pokud je první stream 44.1, tak budou všechny další streamy resamplovány na 44.1. Pokud je první stream 48, tak máš resample na 48. Takže zcela náhodně podle počasí se ti to resampluje nebo neresampluje.
    ======

    Logicky pokud chceš mít vždy jen jeden samplerate, stačí dát default i secondary na stejnou hodnotu. Mimochodem - jak secondary nastavíš ve win?

    4. 5. 2024, 13:11 editováno autorem komentáře

  • 4. 5. 2024 13:20

    Heron

    mimochodem, tohle ve win nijak neověříš

    Na tohle mám ten dragonfly. Má RGB ledku a svítí barvou podle zvoleného formátu. Takže ve win vždy svítí barvou 96kHz (taková nějaká fialová). Takhle jsem více méně zjistil, že PA přepíná formáty.

    stačí dát default i secondary na stejnou hodnotu

    Ano, to já vím, proto jsem nastavil 192.

    Mimochodem - jak secondary nastavíš ve win?

    Netuším, já nejsem expert na windows ani na zvuk ve windows. Kdysi dávno jsem ve W7 nastavil formát na 96/32, na Vážce vidím od té doby stále stejnou barvu. (A ano, nejsem debil, zkontroloval jsem to v nastavení ovladačů po update na 10 i na 11. ;-) )

    Tak nevím, co dělám špatně :-)

    To já vím naprosto přesně. A už jsme to řešili před lety na abclinuxu ;-) Používáš příliš jednoduchý resampler. Já jsem si stylem "nastav a zapomeň" vybral ten nejlepší a hw nejnáročnější a náhle i tehdy best of Ryzen 1700X nestíhal.

    Dneska upřímně vůbec nemám chuť se tím zabývat. Nevím, jestli R7 5800X by to už zvládal nebo ne. Mám W11 a jsem happy. Linux a FreeBSD na serverech, W11 na desktopu, už je tady tak nějak vše, co potřebuju, vše funguje, dragonfly svítí jednou barvou a já jsem happy.

  • 4. 5. 2024 13:57

    dustin

    =========
    Na tohle mám ten dragonfly. Má RGB ledku a svítí barvou podle zvoleného formátu. Takže ve win vždy svítí barvou 96kHz (taková nějaká fialová). Takhle jsem více méně zjistil, že PA přepíná formáty.
    =========

    Aha, takže jedna z X typů zvukovek má indikaci. A když ji nemá (tedy drtivá většina zvukovek, včetně interních), tak co?

    ====
    To já vím naprosto přesně. A už jsme to řešili před lety na abclinuxu ;-) Používáš příliš jednoduchý resampler. Já jsem si stylem "nastav a zapomeň" vybral ten nejlepší a hw nejnáročnější a náhle i tehdy best of Ryzen 1700X nestíhal.
    ====

    Takže v linuxu sis zjistil, jak nakonfigurovat CPU-nejnáročnější resampler a je to chyba linuxu. Tedy to, že ve win si to nemůžeš změnit, je výhoda, protože si to nemůžeš překonfigurováním rozbít.

    Buďme ale konkrétní: defaultní resampler v mém PA je speex-float-1. Na https://src.infinitewave.ca/ není, tedy jej nemůžeme porovnat s windows. Nicméně jej můžeme porovnat s nejlepším resamplerem široko daleko SoX VHQ https://lastique.github.io/src_test/ . Rozdíly neumím posoudit, protože v tom porovnání není win.

    speex-float-1 : PA resampling 44.1 -> 192kHz 10ch load 8%

    PA samozřejmě soxr-vhq má (možná neměl tehdy, ale v tvém hodnocení linux audio používáš přítomný čas):

    soxr-vhq: PA resampling 44.1 -> 192kHz 10ch load 5%

    U soxu již můžeme porovnat kvalitu s win https://src.infinitewave.ca/?Top=Windows10&Bot=SoX14_VHQ_LP&Spec=0100 . Na první pohled pořádný rozdíl. Na poslech - netuším, spíše neslyšitelné.

    Je velmi pravděpodobné, že ten speex-float-1 by byl minimálně stejně dobrý jako ten ve win mixeru.

  • 4. 5. 2024 14:45

    Heron

    chyba linuxu

    To jsem nikde nenapsal. Celé tohle vlákno je o tom, kde já bych rád viděl linux a proč si myslím, že jeho nástup na desktop je pro linux dost špatná správa (z mého pohledu).

    Tedy to, že ve win si to nemůžeš změnit, je výhoda, protože si to nemůžeš překonfigurováním rozbít.

    No zrovna v tomto případě to výhoda je, protože více méně všechno, co jsem v PA zkoušel (mimo default), skončilo s nějakými problémy. Takže za mě je opravu lepší snížit množství voleb pouze na ty, které jsou odzkoušené, bezpečné apod. Takže jestli se někdo v nějaké fázi PA chtěl pochlubit, kolik to má možností a kolik to umí různých kodeků, tak to dopadlo dost špatně, pokud to na top hw té doby nejelo. Případně by na nastavení PA měl člověk mít vysokou školu z digitálního zpracování signálu. Odpovím stejně jako v jiné diskusi. Pokud bych to měl, tak si to napíšu rovnou sám a PA vůbec nepotřebuju.

  • 4. 5. 2024 17:22

    RRŠ

    Trochu mi to připomnělo mou (marnou) snahu zprovoznit dvě zvukovky (on-board + kartovou) ve Windows 10. Při nejlepší vůli jsem nedokázal ten systém donutit, aby si pamatoval nastavení déle, než k nejbližší první středě po druhém úterku v měsíci.

  • 7. 5. 2024 12:42

    bez prezdivky ...

    " mou (marnou) snahu zprovoznit dvě zvukovky"

    To neni chyba, to je vlastnost ... ;D

    Velmi podobne to funguje kdyz mas 2+ GPU. Primet widle/appku v nich pouzivat konkretni typicky funguje jen do vypnuti te aplikace.

  • 7. 5. 2024 12:39

    bez prezdivky ...

    "všechno, co jsem v PA zkoušel (mimo default), skončilo s nějakými problémy"

    Protoze PA je totez co Systemd ... proste to nefunguje. A jak dodavam, ze ani nikdy nebude.

    Vzdyt autorem ne tentyz bridil.

  • 4. 5. 2024 9:30

    raven2cz

    Nemyslel jsem závislost ke konci W10. Tato statistika je nezávislá.