Hlavní navigace

Názor k článku Výkon CPU a GPU Intel od roku 2018, Zhaoxin a preferovaná CPU jádra od Lael Ophir - Jen pro pořádek. Největší světovou ekonomikou jsou nadále...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 1. 2024 14:39

    Lael Ophir

    Jen pro pořádek. Největší světovou ekonomikou jsou nadále USA s GDP $26.95T USD. Na druhém místě je Čína (bez SAR) se 17.7T USD. EU, která je technicky jednou ekonomikou, má ovšem 19.35T, takže je větší než Čína. Navíc velikost ekonomiky je v případě Číny určená hlavně velikostí populace. USA a EU mají dohromady menší populaci, než Čína, a přesto mají jednotlivě větší ekonomiku. Kombinovaná ekonomika USA + EU, s pořád nižším počtem lidí než má Čína, ji ekonomicky 2.6x převažuje. K tomu přičtěte nespolehlivost čínských údajů, to že tamní výroba má nízkou přidanou hodnotu (například na zboží každý dolar exportovaný do USA obsahuje 0.6 dolaru amerického zboží nebo služeb), stárnutí populace, fakt že růst HDP stanovuje direktivně Strana a plní se zběsilou výstavbou-pro-výstavbu bez ohledu na návratnost, obrovské vnitřní zadlužení, probíhající realitní krizi... Ještě před pár lety se zdálo, že GDP Číny do pár let předhoní USA. Dnes to vypadá, že USA nikdy nedožene.

    Pokud jde o technologie, tak Čína ani přes masivní investice a intenzivní průmyslovou špionáž není schopná zprovoznit výrobu polovodičů na kvalitativní úrovni, kterou mají USA a Taiwan. Důvodem je to, že klíčové technologie pro EUV (extreme ultraviolet lithography) jsou v rukou západních společností. Například belgický ASML je jediný výrobce produkčních EUV zařízení, klíčové technologie stojí na výzkumu americké Silicon Valley Group, a klíčovým dodavatelem některých optických komponent je německý Carl Zeiss.