Hlavní navigace

Výkon open-source ovladače Nvidia, Vulkan pro Apple M1/M2

28. 7. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Apple M2 Autor: Apple
Fwupd 1.9.22 s podporou Raspberry Pi 5, open-source ovladač Nvidia dává stejný výkon jako uzavřený, týden v KDE ve znamení vylepšování UI i HIG, pasivně chlazený ASRock Radeon RX 7900 XT(X).

Vulkan ovladač pro Apple M1 a M2 míří do Mesa 24.3

Nikoli v Mesa 24.2, ale v Mesa 24.3 v posledním čtvrtletí tohoto roku bude možné využívat experimentální ovladač Honeykrisp zprovozňující v Mesa podporu API Vulkan na SoC Apple Silicon prvních dvou generací (M3 a M4 je samozřejmě v plánu), hlásí Alyssa Rosenzweig.

Kód ovladače vzniká reverzním inženýrstvím a je odvozen od Vulkan ovladače NVK pro GPU Nvidia. Prozatím také ani neposkytuje odpovídající výkon, pročež Alyssa upozorňuje, že má stále povahu nedoporučenou pro běžný provoz. Výkonově je v tuto chvíli lepší používat WineD3D s jejich (píše Alyssa) OpenGL 4.6 ovladače, což má prostý důvod: ten existuje tři roky, zatímco tento nový Vulkan ovladač pouhé tři měsíce.

Alyssa zakončuje commit tím, že má hotovu geometrii a tesselaci a nyní věří, že bude schopna přepsat ovladač co dva týdny a tudíž dává smysl kód začlenit, nikoli jej nadále držet ve vlastní privátní větvi a sestavovat kód vždy znovu z jednoho monstrózního commitu.

Open-source ovladač Nvidia dává stejný výkon jako uzavřený

Server Phoronix se rozhodl změřit výkon grafických karet Nvidia RTX 2000 Ada a RTX 4000 Ada při běhu s původním uzavřeným ovladačem a novým otevřeným ovladačem. Výsledky jsou k dispozici ve čtyřstránkovém textu, na jehož základě lze konstatovat, že rozdíly jsou minimální a zanedbatelné. Výkon obou architektur ovladačů Nvidia je prakticky totožný. 

Nejde o zásadní překvapení, rozdíl v otevřenosti je jen u kernelové části ovladače, user-space ovladače pro rozhraní OpenGL / OpenCL / Vulkan / CUDA jsou nadále uzavřené komponenty od Nvidie. Testovalo se na aktuálním ovladači řady 555 a s Ubuntu 22.04 LTS s jádrem Linux 6.5 běžícím na 16jádrovém Ryzenu 9 7950X

Fwupd 1.9.22 s podporou Raspberry Pi 5

Richard Hughes z Red Hatu oznámil novou verzi Fwupd 1.9.22. Přináší podporu jak pro rozšiřující SD kartu u Framework Laptop, tak (byť neoficiálně) minipočítače Raspberry Pi 5. 

Podpora pro poslední malinový počítač je v rámci plug-inu Flashrom a funkčnost otestoval Richard osobně. Nově se také plug-in Flashrom automaticky načítá při běhu s Corebootem. Opravy v této verzi zahrnují třeba detaily o základních deskách u Blackbird a Talos II, přechodného čísla verze po flashování tabletů Wacom,

Týden v KDE: vylepšování UI i HIG

Po minulém týdnu plném vychytávání chyb se v tomto posledním vývojáři KDE zaměřili více na nové vlastnosti a vylepšování uživatelského rozhraní, hlásí Nate Graham ve svém tradičním přehledu novinek. Významná část toho, na čem se pracovalo, souvisela s dalšími aktualizacemi v Human Interface Guidelines (HIG), na které nyní projekt KDE pracuje.

Z novinek v desktopu tu máme automatické ukládání všech výstupů v Konsoli, a to do souboru a v reálném čase. Linuxovým distribucím je k dispozici upravitelná sada preferovaných aplikací sdílených skrze Kickoff, Kicker a Application Dashboard. Informační centrum nabízí novou stránku s technickými informacemi o využit paměti.

Je-li kompozitor KWin dotázán o otevření okna, jehož minimální výška je větší než vertikální rozlišení obrazovky, už nebude zobrazen s uříznutým titulkem okna v horní části, což znemožňovalo okno přesunout jinak než pomocí znalosti klávesové zkratky Meta+drag. Místo toho KWin zajistí zobrazení včetně titulku okna a v případě nutnosti se na obrazovku zkrátka nevejde spodek okna.

KRunner má lepší rozpoznávání shody hledaného textu, takže už nebude tak agresivně vnucovat stránky se systémovými nastaveními tam, kde je jen velmi slabá shoda s hledaným řetězcem. Stránka s nastavením grafických tabletů zobrazuje informaci, zdali tablet podporuje změnu orientace. Vylepšena je stránka s nastavením pravidel KWin. Mění se rychlost animace pro odhlášení na Plasmě (fade-to-black) – odpovídá globálnímu nastavení rychlosti animace desktopu.

V místech v Dolphinu, dialozích po otevřené/uložení a dalších podobných místech se nově zobrazuje relevantní nápověda při podržení myši (vyžaduje kompilaci s Qt 6.8, neb v Qt 6.7 a starších je chyba). Korektně funguje přetahování screenshotů a dalších souborů z notifikací Plasmy do aplikací na bázi Chromia (Chrome, Discord apod.). 

Opraveno je i fungování nového tripple-bufferingu, kdy se za určitých okolností mohlo objevit trhání obrazu (stuttering) . Opraveno je i někdy chybné předávání informací o pořadí stisknutých kláves nativním Wayland aplikacím. 

Na základě reakce od bezpečnostního týmu SUSE bylo implementováno zpřísnění nastavení v KAuth ohledně použití file descriptorů namísto pouhé souborové cesty.

Zajímavost: pasivně chlazený ASRock Radeon RX 7900 XT(X)

Ryze hardwarovou zajímavostí na závěr budiž nový Radeon RX 7900 XT a RX 7900 XTX od ASRock, který disponuje kompletně pasivním chlazením s vapor chamber, ale také napájecím konektorem typu 16pin PCIe. Zajímavé a netradiční to řešení mezi hi-end Radeony, ke kterému se však sluší dodat, že ač je karta sama o sobě pasivní, jest záhodno na ni nějakým ventilátorem foukati.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.