Hlavní navigace

Názor k článku Z „leden“ je „ledna“ – glibc mění názvy měsíců od Kiwi - Podle toho, co o latině víme, má k...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2019 18:38

    Kiwi (neregistrovaný)

    Podle toho, co o latině víme, má k ní ta její česká podoba asi nejblíže - přesněji, je to v podstatě zakonzervovaná výslovnost úpadkové latiny. Restituovaná klasická výslovnost je až záležitostí posledních desetiletí. Stejně jako čeština se i latina v podstatě stejně čte a píše (ve velkém kontrastu k angličtině), stejně jako čeština má dlouhé a krátké samohlásky...

    Nicméně fascinuje mě, jak si lidé vždycky z komentářů vybírají jen něco, navíc to nejméně podstatné, napsané v mém případě buď v závorce (v případě fonetiky), nebo uvozené vyloženě jako zajímavost (u českého plusquamperfekta, které mimochodem gramotnější lidé běžně používají v minulém kondicionálu; takže nejde ani tak o kuriozitu, jako spíš o tvou neznalost češtiny). Kdybych chtěl jít do historie způsobem jako ty, tak jsem mohl vytahat imperfektum, aorist a podobné v češtině dnes spolehlivě dávno nepoužívané tvary slovesných časů.

    Množství anglické literatury sice nesmírné je, a pokud jde o tu odbornou, tak jí mám i nesmírné množství načteno, ale v souvislosti s jejími vyjadřovacími schopnostmi bych slovo "nesmírný" opravdu nepoužil. Co píšeš by logiku sice mělo, ale realita je zkrátka jiná.