Hlavní navigace

Názor k článku Z „leden“ je „ledna“ – glibc mění názvy měsíců od Biolog - Čeština to neumí právě proto, že na to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 1. 2019 16:50

    Biolog (neregistrovaný)

    Čeština to neumí právě proto, že na to nemá lidi. Je to z tohoto hlediska vpodstatě mrtvý jazyk. A pokud by někdo do toho tu energii dokázal dát, byl by to v podstatě umělý proces. Vyjímkou jsou právě a jen ty fragmenty biologického názvosloví, které jsou zajímavé pro širokou veřejnost.

    DNA spíš (zatím) vnesla zmatek.

    Nevnesla zmatek. Vnesla mnoho doposud neviditelných informací. Ale chápu, že pro někoho může být těžké se s tím vyrovnat.

    Mě šlo spíš o to, že pokud se neexprimují do fenotypu, budou se příslušné organismy chovat stejně a budou i stejně vypadat. A pak je otázka opravdu pro nějakého filosofa biologie, jak se k tomu postavit. A měl by se najít nějaký konsensus mezi prakticky a akademicky orientovanými pracovníky.
    Faktem je, že mě jako doktora či potravináře (kvalifikaci mám pro obojí) zajímají spíš ty exprimované geny, které rozhodují o tom, jestli pacient napadený patogenním organismem půjde na studenou chirurgii nebo obilí napadené škůdcem do pece.

    To má ale máloco společného se systematikou a biologickým názvoslovím. Exprimování genů může být odlišné u téhož druhu či dokonce populace na základě pohlaví, věku, prostředí atd. Fylogenetická analýza řeší jiné problémy,