Hlavní navigace

Názor ke zprávičce 234 aplikací pro Android používá ultrazvuk ke sledování uživatelů od robotron - (..) zvuk o kmitočtu nad akusticky vnímatelným pásmem...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 5. 2017 12:42

    robotron (neregistrovaný)

    (..) zvuk o kmitočtu nad akusticky vnímatelným pásmem průměrného zdravého člověka, řekněme nad 20 kHz (15 kHz mladý člověk slyší). A ten neprojde už přes antialiasingový filtr.

    No to je hezka pohadkova predstava, ale kdyby sis tu ucebnici docetl, tak se dozvis, ze filtr s nekonecnym utlumem neexistuje. Nejblize je tomu pouzit prevzorkovani a filtrovat to masivne jeste v digitalni podobe (tam ale podobnou a asi ucinnejsi praci udelaji ty samotne kodeky).

    Dale je dost sporna otazka, co presne clovek "slysi". Z nejakeho duvodu se prosazuje i reprodukce hudby s obsahem >24kHz. Jednak udajne clovek slysi i jinejma mechanismama, nez tradicnim hlemyzdem. Za dalsi ovsem je v uchu i spousta nelinearit, ktere umoznuji smesovat ultrazvuk zpet do slysitelnych frekvenci. Pravda, tohle asi nebude domenou chrchlacu v mobilnich telefonech.

    Pokud bych ho obešel, tak výsledkem bude efekt zrcadlení kmitočtů (..)

    V oblasti 20..24kHz pri vzorkovani 48kHz jeste ne. Nicmene prehravaci kodeky budou mit, zvlast v mobilech, vzorkovacku klidne i radove vyssi, prave pro zjednoduseni analogove casti AA filtru.