Hlavní navigace

Názor ke zprávičce 5 tvrzení o PostgreSQL od Pavel Stěhule - Co si predstavujete pod pojmem zastoupeni na trhu?...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2006 17:41

    Pavel Stěhule
    Co si predstavujete pod pojmem zastoupeni na trhu? Pokud by slo o oblast webovych aplikaci, tak duvody proc PostgreSQL neni rozsirenejsi jsou asi tyto:

    1. PostgreSQL neni zavedena databaze pro web. aplikace, stejne jako napr. Firebird nebo SQLite. MySQL byla pouzitelna o nekolik let drive nez PostgreSQL. Odhaduji, ze 70% webu jede na MySQL, 20% na MsSQL, a 10% jsou ostatni databaze. Na rozdil od Firebirdu nebo MySQL PostgreSQL byla portovana na win teprve vloni, a porad PostgreSQL na win neni to co na Unixech (rozdil cca v 10% vykonu). PostgreSQL neni spojene s zadnou vyvojovou platformou (MsSQL -> .NET, Oracle -> java, Firebird -> Delphi).

    2. V pripade jednoduchych a nenarocnych aplikaci se vyhody PostgreSQL neprojevi. Pokud nepotrebujete slozite SQL konstrukce a ulozene procedury, tak vas spis oslovi rychlost MySQL. Ulozene procedury predpokladaji vicevrstvou architekturu a v tom uz se lisi od velke vetsiny web. aplikaci (viz zde uvedene srovnani PostgreSQL, Firebirdu a MySQL).

    3. Krome webu jeste se PostgreSQL celkem uspesne prosazuje jako backend pro podnikove aplikace. Jenomze fy. jako Simens a dalsi se nechlubi, jak a co pouzivaji.

    4. S MySQL5 MySQL zacala s razantni propagacni kampani, podporou vyvojaru, organizaci vyvojarskych konferenci, atd. Oracle ji ale vrazil "dve dyky do zad", takze rozlet 5 se patrne trochu opozdi (mozna o rok). Pripomina mi to situaci po vypusteni PostgreSQL8.0. Narazilo se na problem s IBM patentem a 3 mesice se hledalo reseni. MySQL situaci resi tak, ze pretahlo vyvojare Firebirdu, takze se da cekat, ze behem roku budou mit kvalitni system, ktery nebude ohrozovan Oraclem. MySQL je ale "moloch" ve srovnani s PostgreSQLem, takze treba report a reseni chyby trva Nx dele.

    5. Nekolik firem se snazi o komercni sireni PosgreSQL, zatim asi nejuspesnejsi je EnterpriseDB, ktera PostgreSQL upravuje, tak aby se tvaril jako Oracle. Nekolik velkych fy - RedHat, Sun sponzoruje vyvojare. Lepsi prezentace Pg je asi trochu problem, nikoho z hlavnich vyvojaru to moc netrapi. Dost si zakladaji na tom, ze kvalitni produkt si svoje uzivatele najde sam. Neznam nikoho, kdo by presel z PostgreSQL.

    Zmineny clanek je snad prilis optimisticky, treba PgAdminIII bych asi dobrovolne nepouzil (existuje free lite EMS, ktery je o necem jinem).

    Pavel Stehule