Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Adobe postihl rozsáhlý únik zdrojových kódů od Lael Ophir - Ano, obyčejní lidé skládají CyanogenMod z komponent od...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2013 0:05

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ano, obyčejní lidé skládají CyanogenMod z komponent od Googlu, stejně jako na jakékoliv jiné platformě. Nevím ale co tím chcete říct. Vždyť se jedná o prosté poskládání komponent, oproti psaní SW nesrovnatelně jednodušší. Navíc ani open source k tomu není podmínkou. Například pro Windows Mobile vznikala řada alternativních ROM.

    Autoři komerčního SW samozřejmě v ceně licence většinou neručí za následné škody, případně ručí do výše zaplacené částky. Při současném stavu IT technologií to ani jinak nejde. Pokud chcete lepší záruky, musíte si je přikoupit.

    Zjevně mám výhrady k open source vývoji :), ale to neznamená, že nemůžu kvalitní open source používat (bohužel je ho ve slušné kvalitě málo, což je jeden z důvodů mé kritiky vývojového procesu). Několik open source kousků by se u mě našlo - beru to jako freeware (zdroják pro mě přidanou hodnotu nemá). Rozhodně se nestydím, že se nepřidám k vývoji. Proč bych proboha psal SW zdarma? Když už pracovat, tak za samozřejmě peníze.

    Ten koláč vaše maminka pekla ze surovin, za které neplatila? Navíc zisk je za naprostou většinou interakcí, včetně partnerských vztahů. Jen to není vždy zisk finanční. Máte manželku nebo přítelkyni? A proč? Protože vám něco dává - lásku duševní i fyzickou, společnou domácnost, pocit že nejste na světě zbytečně a předáte své geny dál - co já vím, každý to má jinak. A proč je s vámi ona? Z podobně zištných důvodů. Když se jí nebudete věnovat, nebudete plnit její emoční a jiné potřeba, přestane to pro ni být výhodné (což asi popíše slovy "ty už mě nemáš rád"), a vykašle se na vás.
    Podobně když pomůžete trpícímu, je to buď proto abyste získal dobrý pocit, nebo abyste se vyhnul pocitu špatnému. A obdobně když dáte někomu dárek, děláte to pro vlastní dobrý pocit, nebo proto abyste se vyhnul pocitu špatnému. Lidé jsou sobečtí tvorové, jednající ku vlastnímu (ne nutně finančnímu) prospěchu. Trochu problém pravda nastává tehdy, když jsou zájmy jednoho člověka v rozporu se zájmy jiného; pak většinou bojujeme. Případně pokud někomu přináší "zisk" - tedy příjemný pocit - třeba jako ubližování druhým; takoví lidé jsou pak opravdu nebezpeční. Ale to už je dost mimo téma diskuse.

    Myslím že jsem se představil dostatečně. Samozřejmě také zdravím a pozdravuji, mějte se.