Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Američanka sestřelila dron brokovnicí od Lael Ophir - Ad NATO, resp. USA, už má Rusko celkem...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2016 16:03

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad NATO, resp. USA, už má Rusko celkem obšancované - NATO není jen US. A země "v okolí" Ruska snad mají právo na vlastní zahraniční politiku. Můžou si vybrat mezi orientací na Rusko coby rozvojovou zemi (podle hodnocení IMF), se zaostalou ekonomikou orientovanou na export surovin, s nízkou životní úrovní, falšováním voleb, vládou oligarchů, nulovou vymahatelností práva a všeobecnou korupcí. Nebo liberální Západ, kde je vysoká životní úroveň a demokracie. Rusko je jako patrner přitažlivé jen pro ty země, které jsou ještě zaostalejší, a zároveň nemají realistickou možnost získat partnery jinde.

    Ad se začíná mluvit o navýšení počtů vojáků v Evropě a odebrání zbraní civilům, o společné armádě a buďme realisti, bude v podstatě pod velením Francie a hlavně Německa - Evropa je hospodářská supervelmoc, ale z vojenského hlediska je plně závislá na US. Společná evropská armáda je snahou to změnit.

    Ad Neustále se posouvají síly k hranicím Ruska - poté co Rusko obsadilo Krym a východ Ukrajiny. V Polsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku a dalších zemích se bojí, že budou další na řadě. Pochopitelně pak dochází k přesouvání nějakých sil k hranicím s Ruskem. Ty síly jsou ve srovnání s ruskými poměrně malé, ale snad tyhle země uklidní. Mimochodem Ruska se bojí i všechny post-sovětské republiky. Putin deklaroval že rozpad SSSR byla obrovská chyba, a zjevně chce znovu budovat Velkou Říši. Ve všech těch zemích je spousta etnických Rusů. Stačí když Rusko v téhle skupině vyvolá nepokoje, a přijde poskytnout "bratrskou pomoc". Případně může pak uspořádat "referendum".

    Ad "cvičení" EU a USA u Ruských hranic, ne cvičení Ruska u hranic EU nebo USA - ruská cvičení probíhají dlouhá léta, často neohlášená, často u hranic zemí NATO, a pravidelně daleko větší než jsou cvičení NATO.

    Ad už se začíná znova obnovovat civilní obrana a ochrana, zabezpečení na výpadky všeho - už nežijeme v devadesátých letech, kdy Rusové byli kamarádi a ve světě bylo bezpečno.

    Ad Rusko je taky zajímavé z pohledu nerostných zdrojů a potenciálu - pokud jsem si všiml, tak bylo zajímavé z hlediska ropy a plynu. Obojího je teď na trhu přebytek. Navíc po opakovaném přerušení dodávek plynu v zimním období a kouscích na Krymu a východě Ukrajiny se v Evropě s ruskými surovinami počítá o dost méně.

    Ad to co se dnes děje je úplně stejné, jako by se popisovaly situace v Německu a Evropě v letech 31' -38' - pokud máte na mysli do očí bijící podobu mezi obsazením Krymu Ruskem na jedné straně, a na druhé straně nacistickým obsazením Rakouska nebo českého pohraničí, tak souhlas.

    Ad Oni ale vůbec nechápou jak to tam funguje - myslím že to nechápete vy. Putin je vyšinutý megaloman, který se udržuje u moci falšováním voleb. Nemluvím jen o potlačování opozice, nepřipouštění opozičních kandidátů k volbám, rozhánění demonstrací a ovládnutí médií. Mluvím o falšování voleb. Jestli chcete tohle obhajovat, tak přeji dobrou chuť.
    http://arxiv.org/pdf/1205.0741v2.pdf
    http://www.wsj.com/articles/SB10001424052970203391104577124540544822220
    http://arxiv.org/pdf/1201.3087v2.pdf