Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Anglie zavede "elektrické silnice" pro dobíjení elektromobilů za jízdy od Heron - "Jenže v praxi se ukazuje, že není potřeba...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2015 18:44

    Heron

    "Jenže v praxi se ukazuje, že není potřeba mít výkon pro součet špičkových výkonů všech aplikací, ale řádově méně – protože se špičky nepřekrývají."

    Tohle možná platí pro dostatečně mnoho dostatečně různých aplikací. Z mých praktických zkušeností (a netvrdím, že jsem mistr světa) z ISP sítě o bez mála tisícovce klientů (z doby před 8 lety) a aktuální zkušenosti s provozem stovek serverů s tisíci službami, plynou, že ty špičky se překrývající docela dost a vůbec nelze uvažovat o sdílení prostředků, to je cesta do pekel (prostě součet prostředků přidělených vm musí být menší než dostupné prostředky na HW). Možná to začne fungovat pro počty v řádu statisíců a milionů. Ale na této úrovni v řádu tisíců to nefunguje a na všech provozních udajích není ani náznak toho, že od nějakého počtu x+něco by to funguvat začlo.

    "Ano, jsou to dva tarify, například máte dvakrát denně na 4 hodiny podstatně levnější tarif. Když běží levný tarif, automaticky se spustí třeba ohřev vody nebo nabíjení akumulačních kamen – což jsou v takové domácnosti zdaleka největší žrouti energie. Vyplatí se to dost."

    Myslím, že z mé odpovědi plyne, že vím co to je, vím na co je HDO a dokonce i to, že se to používá na regulaci spotřeby. Zase netřeba dělat ze sebe vzájemně blbce. ;-)

    Každopádně 2x denně na 4h nějak není původních 10%, je to celá 1/3.

    "Psal jste o tom, že odstávka je plánovaná a že je to o mnoho řádů lépe plánovatelné"

    Ano a na tom trvám. Tato odstávka se sice neplánovaná, ale takových není mnoho a dá se na to připravit. Proč si do systému záměrně přidávat další chaos, když už tam jeden chaos (v podobě výpadků, které budou vždy) je?

    "Proč by ty další zdroje měly být stabilní?"

    Aha, takže vy chcete výpadek nebo nadprodukci jednoho choatického zdroje kompenzovat druhým chaotických zdrojem. Chápu.

    "několika tepelných elektráren"

    Abyste si nakonec zavolal na pomoc tradiční stabilní zdroj.