Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Anglie zavede "elektrické silnice" pro dobíjení elektromobilů za jízdy od Filip Jirsák - to myslíte vážně? V ČR se vyrobí v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2015 7:25

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    to myslíte vážně? V ČR se vyrobí v průměru 235GWh elektrické energie denně. Jeden stojící blok Temelína představuje ztrátu 24GWh denně, což je cca 10%.
    Ano, myslím to vážně. Maximální instalovaný výkon slunečních elektráren v ČR je momentálně zhruba stejný, jako výkon jednoho bloku Temelína. Takže výpadek jednoho bloku Temelína odpovídá tomu, kdyby všechny FVE jely na 100 % a najednou spadly na nulu. Takže když se dokážeme připravit na to, že neplánovaně přejdeme ze 100 % na 0, dokážeme se připravit i na to, že plánovaně přejdeme postupně třeba ze 60 % na 0.

    postavíme ještě FVE, které nakonec sice vyrábějí proud dráž
    Ne, zlevníme to tím, že vedle těch jaderných a plynových elektráren postavíme takové elektrárny využívající obnovitelné zdroje, které vyrábějí proud výrazně levněji. No a pak také tím, že nebudeme stavět další drahé jaderné a uhelné elektrárny.

    jak nebudou třeba? To myslíte že když nainstalujete dostatek FVE, tak budou fungovat i v noci? Nebo že když je zkombinujete s VTE, tak že nebudou časy kdy nebude dodávat energii FVE ani VTE?
    Nebudou potřeba, protože se energie bude vyrábět jiným způsobem a levněji. To jen vy se fixujete pořád jen na FVE a tváříte se, že když vy nic jiného neznáte, nemůže to ani existovat. Ve skutečnosti se vždy mluví o mixu různých zdrojů, a momentálně v něm zůstávají a mají podstatný podíl i tradiční zdroje - akorát už jich nebude potřeba tolik, jako kdyby měli pokrýt 100 % spotřeby. A jejich potřeba bude postupně klesat, protože některé jejich vlastnosti jsou nevýhodné.

    regulace probíhá (a bude probíhat) primárně na straně výroby a nikoliv spotřeby. A když je výroba chaotická, moc s tím nenaděláte.
    Na straně spotřeby se řeší především odstraňování špiček. Když je výroba chaotická, udělá se s tím dost právě regulací a řízením. Od vynálezu telegrafu už jsme přeci jen trochu pokročili, takže to řízení mohou dělat počítače propojené do sítě. Což přeci jen dává trochu lepší možnosti řízení.