Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Anglie zavede "elektrické silnice" pro dobíjení elektromobilů za jízdy od Lael Ophir - Ad Kombinací zdrojů s nízkou spolehlivostí je možné...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2015 16:08

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad Kombinací zdrojů s nízkou spolehlivostí je možné získat systém s výrazně vyšší spolehlivostí, než je spolehlivost jednotlivých komponent. - to je pěkné teoretické prohlášení, ale nějak nevidím konkrétní praktický způsob, jak toho dosáhnout. Pokud máte zdroje typu FVE běžící 18% času a zdroje typu VTE běžící řekněme 30% času, tak můžete kombinovat a regulovat jak chcete, ale nenakombinujete mix, který by pokrýval poptávku.

    Ad tepelné a jaderné elektrárny mají pro potřeby současné energetiky dost nepraktické vlastnosti. Proto je snaha jejich podíl na výrobě zmenšovat, abychom se těch omezení zbavili - jenže to nejprve musíte mít takové zdroje, které vám tepelné a jaderné elektrárny mohou reálně nahradit. A ty nějak nevidím. FVE ani VTE to rozhodně nejsou.

    Ad jaké jiné alternativy máme na poli OZE; Zkuste začít aspoň na Wikipedii - bohužel tam nevidím žádné zdroje, které by vyhovovaly daným kritériím. Vy ano? Které konkrétně? Možná jednou zvládneme třeba vodíkovou ekonomiku, a budeme ve vodíku skladovat energii vyrobenou v nespolehlivých zdrojích. Zatím jsme ale od podobných technologií zatraceně daleko, a současné OZE jsou jen žrouti peněz. Jak se říká: don't put the cart before the horse.
    Mimochodem vodík přináší veliké ztráty při výrobě i použití (účinnost cca 30-40%), nesmírně obtížně se skladuje (díky tomu že je molekula malá rád utíká, nelze ho za pokojové teploty stlačit do kapalného stavu), způsobuje křehnutí kovů, a když hoří, tak neviditelným plamenem. Problémů je k řešení je víc než dost.

    Ad instalace slunečního panelu nemá na jiné zdroje vůbec žádný vliv, uhelné i jaderné elektrárny zůstanou na svém místě, nikam se nevypaří - opakovaně jste psal, že tradiční zdroje pozavíráme a budeme používat OZE. Bohužel jsem se nedozvěděl jaké OZE, a FVE ani VTE díky své nespolehlivosti tradiční zdroje neumí nahradit. Na otázkou po konkrétních OZE, které mají problém vyřešit, jste mi nedal konkrétní odpověď.

    Ad se dá regulovat i ta spotřeba, třeba tím, že budete odběratele ekonomicky motivovat k pravidelnému nebo predikovatelnému odběru - poptávku dobře známe: denní špičky, roční průběh s maximem cca od listopadu do dubna atd. Ale není mi jasné, jak budete lidi motivovat, abych si topili v srpnu místo v lednu, nebo aby se na pár dní obešli bez elektřiny. Zatím jste totiž neukázal OZE, které by byly dostatečně stabilní.