Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Anonymous sestřelili Senat.cz, ČSSD.cz a Policie.cz, slibují další (aktualizováno) od Lael Ophir - Ad co znamená slovo autonomní - Автономна Республіка...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2016 23:36

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad co znamená slovo autonomní - Автономна Республіка Крим byla (a je) součástí Ukrajiny. Jestli se jmenuje Spolková republika Krym, Federální stát Krym, Autonomní oblast Krym nebo Autonomní republika Krym nehraje žádnou roli. Je součástí Ukrajiny a platí tam ukrajinská ústava.

    Ad Ne všechno co se nelíbí západu je nelegální a špatné. Pokud si z té doby pamatuji dobře, tak tam byli i reportéři z vládní čt a informovali že to bylo bez problémů - bez problémů myslíte jako že se na místě nestřílelo? To asi ano. Nicméně podle svědectví mohli hlasovat i lidé kteří nemají ukrajinské občanství, neexistoval žádný mezinárodně uznávaný dohled, a referendum bylo vyhlášené nelegálně.

    Ad taktovkou ruských ozbrojenců; Zdroj? - 27.2.2014 obsadily ruské speciální síly krymský parlament, vztyčily ruské vlajky a postavily okolo budovy zátarasy. Přerušili veškerou komunikaci z budovy, neumožnili vstup nezávislým novinářům, a zabavili poslancům telefony. Za jejich přítomnosti (i v jednacím sále) začalo mimořádné zasedání parlamentu, na kterém premiéra Anatolii Mohyliov nahradil Sergey Aksyonov ze strany Ruská jednota, která v posledních volbách dostala 4% hlasů. K tomu krymský parlament podle ústavy neměl pravomoc. Následně tento parlament vyhlásil referendum o nezávislosti. Opakuji že nelegálně a za přítomnosti ruských vojáků. To že "zelení mužíčci" byli ruští vojáci připustil i Putin. A i nechvalně proslulý Igor Girkin v interview pro ruskou TV v lednu 2015 potvrdil, že se zbraněmi v ruce "posbírali" poslance a přinutili je k těmto krokům.
    http://en.kremlin.ru/events/president/news/20796 -- "the Russian servicemen did back the Crimean self-defence forces"

    Ad exterémista je dneska kde kdo.Ale ani to neznamená, že se nehlasovalo spravedlivě - to ovšem neznamená, že se spravedlivě hlasovalo. Naopak o tom jsou důvodné pochyby, které umocňuje absence nezávislého monitoringu.

    Ad Na kolik je demokratické pořádat referenda, dokud neprojde správný výsledek?; je to něco co by zákon zakazoval?; "vypovídá" to stejně, jak to vaše Putinem "zajištěné" referendum - omyl. Putinem "zajištěné" referendum, nelegálně vyhlášené v parlamentu obsazeném ruskými speciálními silami, je masivní porušení mezinárodního práva. Rusko se v tomto případě ohání "právem na sebeurčení". Když to právo chtěli využít Čečenci a Dagestánci, tak Rusko jejich muže pobilo a jejich města srovnalo se zemí. Prý "vnitřní záležitost".

    Je tu ale ještě důležitěší aspekt. Ukrajina jako nástupnický stát Sovětského svazu vlastnila jaderné zbraně. V roce 1994 se jich Ukrajina vzdala výměnou za bezpečnostní záruky. Rusko se v Budapešťském memorandu o bezpečnostních zárukách zavázalo mimo jiné respektovat ukrajinskou nezávislost a suverenitu v jejích hranicích, nepoužívat sílu ani výhružku silou proti Ukrajině, a nepoužívat ekonomickou sílu na Ukrajinu k ovlivnění její vnitřní politiky. Díky tomu se Ukrajina vzdala jaderných zbraní. O pár let později Rusko obsazuje parlament na Krymu, na zákonodárce míří zbraněmi, posílá na Ukrajinu lehké zbraně, tanky, raketové systémy a vojáky. Jak podle vás Rusko dostálo svým závazkům?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Memorandum_on_Security_Assurances#Content