Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Anonymous sestřelili Senat.cz, ČSSD.cz a Policie.cz, slibují další (aktualizováno) od Lael Ophir - Rusko s mezinárodním právem souhlasilo, nakonec ho samo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 6. 2016 12:21

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Rusko s mezinárodním právem souhlasilo, nakonec ho samo prosazuje (nebo má prosazovat) v UN SC. Nerad provádím copy-paste v rámci jedné diskuse, ale tohle stojí za pozornost:
    Je tu ale ještě důležitěší aspekt. Ukrajina jako nástupnický stát Sovětského svazu vlastnila jaderné zbraně. V roce 1994 se jich Ukrajina vzdala výměnou za bezpečnostní záruky. Rusko se v Budapešťském memorandu o bezpečnostních zárukách zavázalo mimo jiné respektovat ukrajinskou nezávislost a suverenitu v jejích hranicích, nepoužívat sílu ani výhružku silou proti Ukrajině, a nepoužívat ekonomickou sílu na Ukrajinu k ovlivnění její vnitřní politiky. Díky tomu se Ukrajina vzdala jaderných zbraní. O pár let později Rusko obsazuje parlament na Krymu, na zákonodárce míří zbraněmi, posílá na Ukrajinu lehké zbraně, tanky, raketové systémy a vojáky. Jak podle vás Rusko dostálo svým závazkům?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Memorandum_on_Security_Assurances#Content

    Pokud Rusko nedodržuje mezinárodní právo ani vlastní závazky, tak se nemůže divit že přišly sankce, a evropské země posilují vojenské kapacity na hranicích s ním. Zítra totiž Rusové mohou přijít na "bratrskou pomoc" třeba to Estonska, Litvy, nebo kamkoliv jinam.

    Ad stalo se, Rusko spokojený- to bude mít ještě dohru. Jedním ze scénářů je to že se Rusko dostane před mezinárodní soudy a bude odsouzeno Ukrajině zaplatit. Tam se pak dá čekat že Rusko platit nebude, a západní země budou konfiskovat ruský státní majetek (už to tu do jisté míry bylo).
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2709279/Russia-faces-having-assets-seized-world-international-court-rules-pay-50billion-shareholders-energy-company-Putins-government-destroyed.html

    Ad obyvatelé Krymu spokojení - zeptejte se třeba tamních Tatarů. Nejprve v roce 1921 vypukl hladomor (stejně jako na Ukrajině), což byl nejspíš záměr, a minimálně 100k lidí zemřelo. V letech 1931-33 další hladomor. V letech 1936-1938 Stalin v čistkách povraždil jejich elity. V roce 1944 Stalin odsunul jejich kompletní populaci do Střední Asie, což proběhlo "stalinsky humánně" - úmrtnost při odsunu se odhaduje mezi 30-50%.
    Někteří jejich potomci se na Krym vrátili, mají tam cca 12% populace. Teď jim Rusové zavírají jejich televizní stanice, noviny a spolky, zakazují jim se shromažďovat atd. Zeptejte se jich, jak jsou spokojení s připojením Krymu k Rusku.