Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Aplikace Tečka označuje všechny očkovací certifikáty jako neplatné od mfrd - Ano, ale povinnost řídit se značkami je v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2021 13:55

    mfrd

    Ano, ale povinnost řídit se značkami je v zákoně a ne ve vyhlášce. Vyhláška se musí striktně držet zmocnění, které je dané zákonem a zákony vyšší právní síly.

    Pokud tedy Pandemický zákon nehovoří o omezení pohybu osob, nemůže být na základě pandemického zákona zakázán vstup komukoliv kamkoliv. A ani není možné oklikou nastavit parametry tak, aby se fakticky dospělo k omezení pohybu. Takové jednání nemá zákonnou ochranu. Tuto sílu má nouzový stav, ale tam to musí vláda vymezit při vyhlášení.

    Cituji : nařídit mimořádné opatření, kterým přikáže určitou činnost přispívající k naplnění uvedeného účelu, nebo zakáže nebo omezí určité činnosti nebo služby, jejichž výkonem by mohlo být šířeno onemocnění COVID-19, anebo stanoví podmínky provádění takových činností nebo poskytování takových služeb.

    Stále však platí rovnost lidí, takže můžu obecně omezit činnosti a služby, ale ne je pro někoho povolit a pro někoho úplně zakázat. Omezení a zákaz se z textu týká služeb a činností, ne konzumenta např. služby. Je zřejmé, že omezení musí být směrováno k dané službě nebo činnosti a ne vůči konzumentovi.