Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Apple oznámil změny pro Evropu: v iOS budou alternativní prohlížeče a obchody s aplikacemi od Jiří Eischmann - Např. tím, že vám neaktualizuje aplikace automaticky? Nebo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2024 22:34

    Jiří Eischmann

    Např. tím, že vám neaktualizuje aplikace automaticky? Nebo že v aplikacích z něj nefungují platby (in-app)?

    Co neaktualizuje aplikace automaticky? Android? Ten to nikdy nedělal. Je to totiž v kompetenci daného zdroje softwaru. Asi chápete, že Google Play může těžko instalovat aktualizace za F-droid, když některé aplikace z F-droidu v něm nejsou ani k dispozici. Nefungující platby přes co? Přes Google? Nevšiml jsem si, že by po Applu někdo požadoval, aby svůj platební systém dal k dispozici aplikaci distribuované z libovolného zdroje. Ta si může implementovat vlastní nebo jiný už existující.

    Každý OS, včetně Linuxu, se brání aplikacím staženým z internetu. Např. musíte zařídit execute flag.

    Myslím, že i vy musíte vidět rozdíl mezi vyžadováním jednoduchého úkonu v podobě odkliknutí, že víte, co děláte, a úplným znemožněním instalace aplikací z jiných zdrojů nebo jejich umožněním pouze za poplatek.
    Mimochodem kdyby měl Microsoft u Windows nastavenou stejnou politiku jako Apple u iOS, tak ho antimonopolní úřady s jeho dominantním postavením na trhu desktopových OS sežerou zaživa.