Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Apple oznámil změny pro Evropu: v iOS budou alternativní prohlížeče a obchody s aplikacemi od Jiří Eischmann - Ono je celkem irelevantní, jak dřív fungoval. Apple...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2024 8:41

    Jiří Eischmann

    Ono je celkem irelevantní, jak dřív fungoval. Apple má dominantní postavení na trhu mobilních operačních systémů, tohle postavení (zne)užívá jako výhodu na dalších trzích (streamování hudby, platební systémy,...) právě tím mechanismem, že má monopol na instalaci aplikací. To je celkem krystalický případ porušování zákonů na ochranu hospodářské soutěže, minimálně těch evropských. Antimonopolní úřady ho logicky tlačí do toho, aby se to změnilo.
    Můžeme argumentovat, že to fungovalo jinak, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak vše, co s tím můžeme udělat, pokud se ty antimonopolní zákony nezmění. Platí pro všechny v dominantním postavení na trhu. Jak už jsem psal Windows nebo Android na něco takového nemůžou ani pomyslet. Pokud by to u jednoho tolerovali a u jiných ne, vznikne na trhu další nerovnost. Pokud Apple nechce, aby se na něj přísnější pravidla vztahovala, může snížit prodeje a vrátit se pod hranici dominantního postavení, kde se mu bude zase volněji dýchat.