Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Apple představil 24palcový iMac s ARM procesorem M1 od Miroslav Šilhavý - Už tu zase vidím střet světů. Pro každého...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 4. 2021 11:00

    Miroslav Šilhavý

    Už tu zase vidím střet světů. Pro každého "práce" znamená něco jiného. iMac je kancelářský stroj, a pro tuto práci je vybavený a vyladěný opravdu dobře. Na M1 s 8 GB RAM pravděpodobně nebudete zpracovávat grafiku či video na profesionální úrovni, to se od toho nečeká.

    Mnohým lidem (já se mezi ně částečně počítám) je úplně jedno, že za stejnou cenu můžu pořídit jinou architekturu s mnohem vyšším (výpočetním) výkonem. Jenže, když sedím doma na gauči před televizorem a potřebuju vyřídit maily, připojit se na vzdálené plochy, otevřít terminál, udělat prezentaci, tak daleko víc ocením dlouho výdrž baterie (mluvím teď o macbooku, ne imacu), to, že se mi na se strojem klíně nepečou varlata, a že televize nemusí křičet přes hluk větráku. Ocením dobře fungující velký touchpad, ocením kontrastní hidpi displej. To jsou "moje" parametry výkonu. Méně mě zajímá (když už to vůbec budu dělat), jestli se video překóduje za 10 nebo 25 minut (to stejně nechám na noc), nebo jestli tam nemůžu natáhnout terabajtovou SQL databázi.

    Umím pracovat na Linuxu, na Windows, ale doma a na schůzky mám prostě radši Maca.