Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Autoři e-knih se obávají umělé inteligence od Heron - Ten člověk, aby vytvořil inspirované dílo, musí prvně...

  • 29. 6. 2024 19:26

    Heron

    Ten člověk, aby vytvořil inspirované dílo, musí prvně původní díla načíst, věnovat nemálo sil na to, aby to pak sepsal, aby to nebylo čisté copy/paste, aby to bylo lepší než originál atd.

    Aniž bych tohle chtěl nějak rozporovat, tak napíšu, co jsem chtěl napsat už ráno (ale počkal jsem si na diskusi).

    V devadesátkách, to mi bylo tak 12-15, jsem četl časopisy a v nich recenze jistých blíže nespecifikovaných zařízení. Po přečtení už asi jen 20 recenzí jsem měl neodbytný pocit, že to píše generátor. Vlastně jsem přemýšlel, jak těžké by bylo nějaký takový napsat. Ono by stačilo si napsat pár generických odstavců, do toho automaticky vložit název zařízení a generátor je na světě (náhodně vybírat odstavce na danou pozici v textu a do nich vkládat případně jméno zařízení a další údaje - samozřejmě postupně pomalinku dodávat další generické odstavce, ať ten systém má z čeho vybírat). Dodnes nevím, jestli to tak tehdy generovali, nebo to takto divně prošlo přes předkladatele (který možná nevěděl, o čem píše) apod.

    Co tím chci říct. Spousta textů je vlastně jen šablona. Veškeré sci-fi filmy z 80 lze popsat jako: "Objevili jsme tajemný úkaz, poletíme to prozkoumat. A něco se stane. Někdy se ukáže, že ten úkaz vlastně byl někým podstrčený, někdy je to skutečně záhadné, ale už o tom někdo věděl a proto nás tam poslal."

    Právě jsem popsal plot alienů, predátora, dooma, half-life apod. Mě osobně se námět "tajemný experiment se nepovede" vlastně docela líbí. Na stotisící film daného tématu se vlastně rád podívám. Ale nevydávám to za originalitu.