Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke zprávičce Autoři e-knih se obávají umělé inteligence.

  • 29. 6. 2024 20:42

    Jan Hrach

    Abys mohl žít kvalitnější a zábavnější život a dosáhnout lepších cílů. Třeba jako když jedeš na výlet na kole nebo vlakem, místo abys tam šel zdlouhavě pěšky a nakonec se tam, kam se chceš podívat, ani nedostal, protože tolik nezvládneš ujít.

    Lidi už to naprosto běžně dělají. Například očkování = terapie abys nemohl dostat dětskou obrnu/černý kašel/neštovi­ce/whatever. Lidi pijou kávu v práci. Lidi si berou dalekohledy a mikroskopy, aby viděli věci tak vzdálené nebo tak malinké, jako by se svýma přirozenýma očima nikdy neměli šanci vidět.

    Overtonovo okno se posouvá strašně pomalu. Například je relativně akceptovatelné posílat děti do lepší školy (i když jsou lidi, co by to chtěli zakázat, viz argumenty k zrušení 8letých gymnázií, že prý elitářství a že máme mít inkluzi), začíná být akceptovatelné brát semaglutid. Ale na spoustu jiných věcí jsou emocionální, až skoro pudové reakce.

    Související bonmot:
    I know this stuff [náhodné vylepšování lidí] scares the heck out of everyone, but how is this really different from:
    - Hiring childhood development specialists
    - Pre-K programs
    - Kindergarten enrollment
    - Providing kids with excellent nutrition
    - Providing kids with a home that is safe and free from abuse
    Every single factor listed above is demonstrably correlated with lifetime intelligence, body development, mental/physical health and athleticism. Is it fair that some kids get to grow up in a safe and loving environment, while other kids worldwide grow up in malnourished or abusive households. Is it fair that some kids get best-in-class schooling and attention thanks to rich parents, while others are left watching TV all day. If we're going to ban genetic profiling because it is unfair, should we be banning all of the above as well.
    Instead of trying to pull everyone down to the lowest common denominator, perhaps we should instead focus on pulling everyone up to their highest potential. I for one welcome a world of universal access to genetic improvements, and generations of kids who are healthier and smarter than we can ever hope to be.