Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke zprávičce Autoři e-knih se obávají umělé inteligence.

  • 30. 6. 2024 5:31

    Petr M

    Současná AI je v podstatě generátor vět na základě statistiky. Řada 1 2 3 4 5 i 1 3 5 2 4 2 bude mít stejný medián, průměr i rozptyl. Dokonce i řada 5 1 3. S tím se až tak moc kouzlit nedá. Co nemá propojeno v databázi, to si sama nepropojí.

    Další věc je kreativita, AI nezná smysl z význam slov. Neví, co popisuje. Má mechanicky naučeno, že když řádek začíná if(, tak má končit ) { a nerozumí proč. Zákonitě pojede podle šablony.

    Pak je problém s kontextem. Když zjistí, že za "čistý zisk" je nějaký číslo v procentech, pleskne tam číslo v procentech. S nějakou pravděpodobností podle toho, jak se čísla v trénovacích datech opakují. Takže se nemusí jednat zrovna o fakta.

    Pak je někde problém i s citací. Můžu třeba v odborné práci převzít část cizího textu, ale měl bych chápat, o čem autor píše a mel bych ho dát do zdrojů. U AI netuším, odkud to vybleje a nevím, jestli smíchala dvě seriózní studie, nebo tři ezo bláboly. Ale chápu, že u beletrie to asi nebude tak horký,... A pokud jde o historicku literaturu, víc jak Vondruška asi neuletí.

    Takže tam to bude spíš o kvantitě, než o kvalitě