Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bílý dům chce zakročit proti patentovým trollům od Lael Ophir - 257km je super - to se možná dostanete...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2013 0:18

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    257km je super - to se možná dostanete až do Brna, pokud zrovna nebudete mít puštěné topení nebo klimatizaci :). Jenže 257km na 26.4kWh baterii zní trochu divně, když dnešní Nissan Leaf má dojezd 76-222km (podle podmínek) s 24kWh baterií. Takže to u EV-1 vypadá spíš na dojezd v ideálních podmínkách. Navíc po ujetí pouhých 30000 km ztratíte desítky procent dojezdu. Musí být fakt super, když se zákazníkovi ten už tak malý dojezd ještě sníží.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_Leaf#Range

    Jak jsem už uváděl, Chevron byl ochoten by baterie dodávat, pokud by nasbíral objednávky na ekvivalent alespoň 12000 vozů za rok na tři roky. Pokud byly ty elektromobily tak skvělé a zájem zákazníků tak vysoký, tak proč se nikdo nezavázal ani k tak malé objednávce? Asi výrobci dobře věděli, že elektromobilu s tak mizernými parametry neprodají ani všichni dohromady 12000 ks. Nakonec ani o 16 let později není o elektromobily žádný zvláštní zájem, přes jistý pokrok v technologii baterií (dneska ty vozy třeba mají výrazně větší kufr). Patenty v tom zjevně nejsou.