Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bílý dům chce zakročit proti patentovým trollům od Jarda_P - >Kdyz se vypestuje vic, urcite to nepovede k...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2013 0:21

    Jarda_P

    >Kdyz se vypestuje vic, urcite to nepovede k tomu, ze se vic lidi naji - no to je jasné. Větší sklizeň přece nemůže vést k většímu objemu potravin, protože ta sklizeň navíc sublimuje :D

    Ano, presne tak. Kdyz dokazeme vypestovat vic potravin, tak se vice lidi nenaji. Potrebnym to jidlo zadarmo nikdo neda a penize oni nemaji. Takze vyssich vynosu vyuzijeme napriklad k omezeni osete plochy, protoze bychom nevedeli, co s nadprodukci. To nam umozni propustit cast zamestnancu a katovat kosty. A ti se priradi do armady hladovych.

    >Takže byste chtěl spotřebitelům diktovat, co mají jíst?

    Ne, ja naopak nechci, aby nekdo diktoval me, co mam jist. Tim, ze nebudu upozornen na to, co je v jidle obsazeno a nebudu se moci informovane rozhodnout.

    >A diktovat lidem počet dětí?

    Ano. Kdyz to totiz lidem vlady nevnuti nejakym stravitelnym zpusobem ted, kdyz je jeste jakztakz cas, vnuti jim to nasilim a naprosto nestravitelne zivot. Az nas tu bude 15 miliard, nebude to zadbna prdel. Jiz dnes nemaji v rade zemi dostatek pitne vody. Jsou reky, ktere nikdy nedotecou do sveho usti, protoze je cestou nekdo vypumpuje. A s jidlem to nebude lepsi. Predstava trvaleho rustu je znacne naivni.

    >zvlášť západní společnost má problém zvaný sub-replacement fertility.

    Zapadni spolecnost neni tak velky problem. Problemem jsou zeme, kde populace roste tak, ze za chvili nebude co jist a pit. Rada arabskych zemi nebo i Cina pronajima a kupuje pudu Africe, protoze se doma jiz nedokazi uzivit. No a co myslite, ze se stane, az se opravdu nedokazi uzivit?

    >FYI jídlo dnes chybí často v zemích, které by byly schopné nakrmit celý kontinent, ale díky špatné organizaci práce, infrastruktuře a bezpečnostní situaci jsou naopak závislé na humanitární pomoci.

    Ciste teoreticky. Kdyby tam nebylo spoustu kdyby. Kdyby se napriklad dalo spolehnout na pocasi, kdyby tam nebyly neustale valky, ktere zapadnimu svetu vyhovuji, protoze na nich nejakym zpusobem vydelava. Atd atd.

    Peak oil je realita, ke ktere logicky jednou musi dojit. Nevime presne kdy. Nekteri rikaji, ze jiz brzy, jini rikaji, ze uz k tomu doslo. Ale mozne je i to, ze nas to vlastne nemusi zajimat, protoze jednoho dne zivotni prostredi uz vic CO2 neutahne. Na zemi je jeste tolik ropy, ze na jeji spaleni by nam chybel kyslik. Spousta je ji nedostupna, ale i to, co dostupne je, bude patrne stacit na to, aby zivotni prostredi bylo zkurveno nenapravitelnym zpusobem tak, ze tu zivot v dnesni podobe bude temer nemozny. No, me je to uplne jedno. Me se to az tak dalece netyka.