Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bílý dům chce zakročit proti patentovým trollům od Seti - Já už jsem to tady psal několikrát. Chemické...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2013 1:35

    Seti (neregistrovaný)

    Já už jsem to tady psal několikrát. Chemické pochody v organismech jsou tak složité, že o nich, když to řeknu hodně umírněně, víme zatraceně málo. Dám Vám příklad: máte jet na dovolenou, ale nevíte kam. Na dovolenou se většinou jezdí se sbaleným kufrem (implementace transgenu do DNA), ale co si do toho kufru máte sbalit, jestli plavky, nebo kožich, jestli se pojede autem, vlakem, nebo letadlem, na jak dlouho, o tom nemáte absolutně potuchy.

    Říci, že máme kontrolu nad následky zásahu do genomu proto, že můžeme ověřit okamžitý následek (např. produkci proteinu), je klamání sama sebe. Není jisté, zda by k takové změně mohlo dojít přírodní cestou - existují různé obranné mechanismy, které lze tímto násilným zásahem obejít, aniž bychom se tom vůbec kdy dozvěděli. Rovněž nedokážeme odhadnout reakci organismu příjemce takto modifikovaných organismů - může dojít k nežádoucím mutacím, vedoucím k různým poruchám, nebo třeba zvýšeným reakcím imunitního systému, kdy následkem mohou být např. různé poruchy autoimunity. To vše mohou být následky dlouhodobého vystavení vlivu GMO na organismus příjemce.

    Celý problém je mnohem složitější, než se snaží příznivci GMO prezentovat. Mutace bez násilného lidského působení probíhají v přírodě miliony let, přesto teprve v posledních desetiletích čelíme obrovskému nárůstu "civilizačních chorob". Je pravda, že některé souvisí částečně s životním stylem, ale např. alergie, astma, autismus, různé poruchy koncetrace, to vše již ve velmi mladém věku (předškoláci), musí souviset s vývojem vědy a aplikací poznatků. Nikdo neprokázal a ani v nejbližších desetiletích neprokáže, že GMO na tom nemají podíl.