Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bílý dům chce zakročit proti patentovým trollům od Lael Ophir - Zkuste prosím psát víc k věci a méně...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2013 3:30

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Zkuste prosím psát víc k věci a méně v podobenstvích. Takhle to prakticky nelze dekódovat.

    Zjevně je možné, aby například rostlina mutací získala odolnost proti Roundupu. A zjevně je možné, aby získala náhodnou mutací jakoukoliv z látek, které obsahují například dnešní byliny. A fungování geneticky modifikovaných organismů studujeme od roku 1972, takže jsou s tím dekády zkušeností.
    Reakcí na požití geneticky modifikovaných organismů se zjevně bát nemusíme. Každý den všichni pojídáme kvanta DNA, a ještě jsme tu neměli nikoho, na koho by přeskočily třeba rostlinné geny pro fotosyntézu :D. Jediné riziko hrozí od metabolických produktů té modifikace. Jinými slovy pokud necháte pšenici produkovat nějaký prudký jed, asi nebude dobré ji pojídat. Jenže v reálném nasazení vlastnosti rostlin vylepšujeme žádoucím způsobem, a samozřejmě důkladně kontrolujeme, jestli ta modifikace má předpokládané výsledky. Takže opět nevidím problém.

    Civilizační choroby musí souviset s vývojem vědy a aplikací poznatků - řada diagnóz před sto lety vůbec neexistovala, protože se takovými stavy nikdo nezabýval. Například o dítěti s ADHD by ještě před sto lety nikdo nehovořil jako o nemocném. Dnes když dítě ve škole zlobí, tak dostane nálepku ADHD a hrst prášků. Podobně definice autismu se výrazně změnila od roku 1938, kdy se tak označovali jedinci zcela "odpojení" od světa, až po dnešní autistic spectrum disorder, kterou můžete diagnostikovat v každé IT firmě řadě lidí (MS má dokonce terapii pro autistické poruchy jako benefit pro zaměstnance i jejich rodiny). Takže za řadou civilizačních chorob stojí prostě fakt, že pojmenováváme diagnózami to co bylo vždy považováno za přirozené odchylky v lidské populaci. Pak je tu samozřejmě sedavý životní styl a nevhodná strava, s čímž souvisí KVO a nádorová onemocnění. Také žijeme daleko déle, takže se daleko větší procento populace dožije nějakého nádoru, artrózy, Alzheimerovy choroby apod. Přehnaná čistota dost možná zvyšuje počty alergií, a jistou roli určitě hraje i dysgenický efekt (dnes přežijí a rozmnoží se i těžce nemocní lidé - jejich potomci dědí nekvalitní geny).
    Naopak nikdo neprokázal, že za civilizační choroby může GMO. Bylo by to dost překvapivé, protože civilizační choroby časově výrazně předcházejí GMO a jejich rozšíření. A dokazovat opak? Zkuste dokázat, že za ty choroby nemůže internet, nebo že za tím nejsou hýkalové :D