Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bizarní chyba v systemd od Filip Jirsák - Ne já si nevybral jeden, já beru v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2017 9:16

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Ne já si nevybral jeden, já beru v úvahu všechny.
    Nemůžete brát v úvahu všechny standardy, pokud určují pojmenování jednoho jména a zároveň se liší. V takovém případě vždy existují jména, která jsou podle jednoho standardu v pořádku a podle jiného ne – jak se rozhodnete? Ať zvolíte jednu nebo druhou cestu, vždy nějaký standard porušíte.

    Pokud nějaký dovoluje založit uživatele 23ferda a je to OK, tak nevidím důvod, proč by místo spuštění služby pod tímto uživatelem řádně zapsaným do konfigurace měl init spouštět službu pod uživatelem root. Moje úvaha je vedena směrem "nedělej problémy", vaše a Poeteringova problémy dělá. Tož tak.
    To, že problémy nevidíte, neznamená, že neexistují. Jakmile rezignujete na to, že v tom bude nějaký systém, a místo toho budete implementovat ad-hoc případy,které někdo náhodou zadal jako chybu, bude v tom akorát chaos a bude to způsobovat jen problémy. Teď si někdo vzpomněl, že potřebuje používat jména s číslem na začátku a nutně je musí zadávat jménem. Pak si někdo jiný vzpomene, že nutně potřebuje pojmenovat uživatele @system. Někdo další přijde s tím, že má uživatele root, který nemá uid nula. A v kódu se bude vršit jeden if za druhým a místo dvou jednoduchých pravidel pro zadání uživatele se to bude zadávat metodou pokusu a omylu.

    Že je kontrola uživatele pomocí NAME_REGEX konfigurovatelná, ale u systemd ne také raději opomíjíte, že? Jen jste si vybral informaci, že prej shadow-utils to v mainstreamu neumí. Kecy v kleci.
    Co si zase vymýšlíte? To není odvaha, to je hloupost, bez podívání se do zdrojáku prohlásit, že je tam nějaký konfigurovatelný regulární výraz. On tam žádný regulární výraz není, testuje se to stejným způsobem, jako v systemd, tedy v cyklu se prochází jednotlivé znaky,