Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Blizzard prý uvolní port jedné ze svých her na Ubuntu od Lael Ophir - S těmi dvaceti roky je to bohužel fakt,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2013 21:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    S těmi dvaceti roky je to bohužel fakt, žádná kravina. Mobilní telefony jsou herní platforma leda pro casual gaming.

    Jinak souhlasím, že mobilům momentálně kraluje Android. Ovšem ten má s Linuxem společný leda ten kernel. Google se zbavil většiny věcí, které najdete v distrech Linuxu (terminály, X11, GTK, Qt), a postavil nad kernel Javové API (přičemž Javu vyfouknul Oraclu). Výrobci mobilů poté telefon "vylepší" různými převážně příšernými nadstavbami, a pro jistotu uživateli nedají root ani možnost flashovat vlastní firmware. Co z API - a z ideálů - Linuxu vlastně v Androidu zůstalo? A o hrách pro Android je smutné i jen mluvit. Hromada zařízení s různými rozlišeními, různými akcelerátory, různými verzemi systému (přičemž výrobci na aktualizace kašlou)... To pro výrobce her nese vysoké náklady na vývoj i podporu (testy a podpora nejsou zadarmo), a uživatelům to přináší mnohdy velmi neuspokojivý zážitek při hraní. Nehledě na rozšířené pirátství na téhle platformě, které autory her také dvakrát nemotivuje.

    Necelé jedno procento Linuxu ve Steamu odpovídá tomu, že si prakticky všichni uživatelé zkusili do Linuxu nainstalovat Steam. Na nějaké zvyšování těch procent to zatím nevypadá. Ale nechme se překvapit, za rok za dva bude jasněji.