Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bývalý zaměstnanec TSMC obviněn z pašování 16nm a 10nm technologií do Číny od Petr M - Tak to ani náhodou. Lidská přirozenost je hledat si...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2018 10:15

    Petr M (neregistrovaný)

    Tak to ani náhodou.

    Lidská přirozenost je hledat si co nejlepší zdroje. Přitom změna zdroje (zaměstnání) je nějaký riziko a nějaká aktivita navíc. Takže cílem je udržet zaměstnance ve stavu, kdy práce na změnu je menší, než zisk po přechodu ke konkurenci. Teprve v tom případě je loajální.

    Zaručený způsoby, jak ho vyhnat:
    1) Neplatit. Při volbě mezi "zůstat u zaměstnavatele", "krmit z té almužny navíc ještě exekutora" bude změna práce jasným favoritem.
    2) Přetěžovat ho. Pak je jenom otázka času, kdy půjde na nemocenskou, nebo si řekne, že stejný prachy jsou i jinde a zdraví má jenom jedno.
    3) Šikana od nadřízenýho dutohlavce na pracovišti. To si pak brzo uvědomí, že plat šéfa jde z toho, co firmě vydělá on a odmítne toho vola krmit - raděj mít o 5% míň, ale klid na práci.

    No a pokud už zaměstnance takto vyštípeš, bude mít snahu minimalizovat náklady na přechod a maximalizovat svůj zisk ze změny. Takže můžeš si být na 90% jistý, že ta část know-how, kterou ohledně technologií má a není pod NDA, se objeví jinde.

    A racionálně uvažující zaměstnanec ví, že dobrý prostředí a práce, která ho baví, ve které netrpí materiální nouzí a má perspektivu do budoucna, nemá cenu měnit.