Hlavní navigace

Názor ke zprávičce CESNET se podílí na budování evropské sítě pro velmi přesné přenosy času a frekvence od K> - Proč tu máme 100 příspěvků v diskuzi? Chtěl jsem...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2020 15:18

    K>

    Proč tu máme 100 příspěvků v diskuzi?

    Chtěl jsem si něco vyzkoušet. Už dřív jsem si všiml úpornosti p. Jirsáka v mnoha diskuzích s mnoha místními čtenáři. Obvykle úporně vysvětluje své názory, nehledě nalevo či napravo. Získal jsem pocit, že se moc nesnaží chápat opačné názory, jen tlačí ty svoje, a že potřebuje mít vždy poslední slovo. Tak jsem si to chtěl vyzkoušet. Diskuze jako taková ztratila smysl již po první výměně názorů. Příspěvek s "Zapište si za uši" jsem psal ve zlehčeném tónu, ale p. Jirsák se toho chytil. Tak proč ne.

    Otázka byla, zda:
    Je p. Jirsák schopen podívat se na problém z druhé strany, a načíst materiály druhé strany? Výsledek: ne, není. Několikrát jsem v diskuzi argumentoval systémem SI, a doporučoval ať si ho všichni přečtou. Kdyby to někdo udělal, našel by tohle:
    "Quantity: angle, Name of unit: minute, second". Krásně šlo ozdrojovat, že samotná SI uznává použití sekundy jako jednotky úhlu a zároveň času. Vteřina je sice něco jiného, ale těžko bazírovat na nepoužívání vteřina zároveň pro úhel a čas, když to SI dělá se sekundou. Bohužel pan Jirsák se na to nepodíval, nedohledal, stále řešil jen svůj "jazykovědný" pohled. Nulová snaha pracovat s argumenty protistrany, pročíst si je, podívat se na ně. Pan Šilhavý se toho dotknul, ale jen jako tvrzení, místo aby zdrojoval.

    Je p. Jirsák schopen nemít poslední slovo, opustit nesmyslnou diskuzi? Ne, není. Soustavně jsem točil argumenty dokola, diskuze už neměla žádný vývoj ani smysl, ale stále p. Jirsák musel odpovídat. Zajímavé.

    Čímž se omlouvám čtenářům, kteří tu hloupou diskuzi nedejbože četli.Chtěl jsem si provést experimentální náhled do lidské duše.

    Tak, a teď mě redakce asi vymaže z povrchu zemského :)

    (No a jak je to s tou sekundou a vteřinou? Astronomové na rozlišení pedantsky trvají, a není se jim co divit, když je ve vzorcích obvykle čas i úhel najednou. Metrologové používají jen sekundu, v každém přístroji je napsané sekunda, v každém dokumentu je sekunda. Není důvod používat cokoliv jiného, vteřina ani nepřijde na mysl. Většina fyziků píše sekundy, ale obvykle mluví "jak jim zobák narost". Čím se obor vzdaluje od fyziky, tím se to víc se to míchá jak lidi mluví, a je to celkem šumafuk. Málokdo měří úhly na vteřiny. Takže: jestli chcete psát pořádně, používejte sekunda. Jestli napíšete vteřina, nikdo za to hlavy trhat nehodlá.)