Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chrome / Chromium 103 přináší API Local Font Access od Filip Jirsák - Chrome HTTP PUSH neumí používat, údajně z důvodu,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 6. 2022 0:22

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Chrome HTTP PUSH neumí používat, údajně z důvodu, že je to implementačně náročné a nákladné na údržbu. Chrome je prohlížeč. Jestli by to servery používaly správně nebylo možné zjistit, protože to Chrome zařízl dřív, než by mohly vzniknout implementace v serverových aplikacích. Ono totiž nemá smysl implementovat to dřív, než to podporují prohlížeče. Pak se to začne používat experimentálně v malých instalacích – a pak už to Chrome zařízl.

    <link rel="preload" /> je horší řešení, protože funguje jenom pro HTML; čeká se do doby, než se příslušná část rozparsuje; server musí modifikovat HTML, když to chce použít; lze to použít pouze na začátku stránky; nelze poslat další informace, na základě kterých by se prohlížeč rozhodl, zda zdroj potřebuje; nelze jednotlivé požadavky prioritizovat. Early hints řeší první tři body, ale neřeší zbytek. Hlavní problém je v tom, že řízení přenosu se ze serveru přenáší na klienta, který ale vůbec netuší, která data má server k dispozici a může je posílat. Takže server čeká na data z databáze a mohl by mezi tím začít posílat styly, ale prohlížeč rozhodne, že je lepší nestahovat nic, počkat si na HTML a teprve pak začít posílat styly. Pak server dostane data z databáze a mohl by začít posílat HTML, ale prohlížeč se rozhodne, že místo toho raději bude stahovat obrázek, který se stejně bude moci zobrazit až po té, co dorazí to HTML.