Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chyba v OpenZFS 2.2.0, můžete přijít o data od msmucr - Zas dokolečka tyhle poznámky o NetAppu, HP 3PAR.....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2023 12:31

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Zas dokolečka tyhle poznámky o NetAppu, HP 3PAR.. atd. pod každou zprávičkou o ZFS.

    Ne. ZFS není NetApp, ani 3PAR appliance - už jsme si to vysvětlovali.
    Jedno je open source souborový systém, co můžete přímo použít na X různých zařízeních s komoditním HW a různých operačních systémech.
    Druhé jsou jednoúčelová zařízení s proprietárními souborovými a operačními systémy, které jsou vyvinuty pro konkrétním hardware. Tomu logicky odpovídá i návrh a architektura systému.

    ZFS není zkopírovaný, ani ukradený WAFL, přestože v nultých letech probíhal patentový spor mezi NetAppem a SUNem. Co si vybavuji střípky z těch soudu tehdy, jak o tom bylo referováno v médiích. Tak tam byl v podstatě přímé použití IP, jak vy tvrdíte ukradení, nebylo prokázané (sdílení kódu, identické dat. struktury jako v patentech NetAppu atp.), dokonce některé věci SUN interně vyvíjel víceméně současně s NetAppem, přičemž pouze druhá generace WAFLu šla na trh dříve. Zbytek byly v podstatě obecnosti (např. užití CoW ve filesystému, zapisovatelné snapshoty). Ty sice v americkém pat. právu můžou z určitých podmínek hrát roli, při extenzivním výkladu se tím můžou konkurenční firmy držet v klinči a nebo třeba brzdit vydání produktu nebo se mezi sebou trollit, ale tady to v podstatě ty vzájemná obvinění skončila dohodou hned po převzetí SUNu Oraclem.
    Nakonec ty patenty z 90. let, o kterých byla řeč, už jsou teď dávno vypršelé.

    Takže ta vaše argumentace, že když nějaký produkt má odlišnou řešenou určitou funkcionalitu, nebo ji příp. vůbec nemá, je důsledkem toho, že je blbě zkopírovaný/u­kradený, mi nedává moc smysl.
    Je to podobné, jako bych tvrdil, že APFS od Applu, který shodou okolností používá CoW a má snapshoty, je blbě ukradený WAFL, protože ten na rozdíl od APFS umí i další věci, třeba integrovaný RAID.
    Nebo ad absurdum, že SQLite je špatně ukradený Oracle DB (oba používají SQL, který Oracle/Rational uvedl r. 1976 jako první), protože SQLite neumí, nevím, materialized view ;)

    Chápu, že pro vás asi ZFS nebude to pravé ořechové, nebo s ním máte nějakou konkrétní blbou zkušenost. OK, taky dost zvažuji, kam použiji jako technologii a neexistuje nic, co by bylo ideální do všech použití - a samozřejmě jsou také věci, které z určitých důvodů používat nechci. Ale nějak nemám potřebu pak někam nesmyslně vypisovat pod zprávičky týkající se produktu, o kterém jsem se už rozhodl, a nebo rovnou trolit ;)