Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chyba v OpenZFS 2.2.0, můžete přijít o data od Adam Kalisz - Ano, různé verze ZFS měly historicky různé chyby,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2023 23:36

    Adam Kalisz
    Stříbrný podporovatel

    Ano, různé verze ZFS měly historicky různé chyby, někdy specifické pro určitou platformu. Stejně tak EXT4: https://www.root.cz/zpravicky/linux-4-0-2-trpi-selhanim-souboroveho-systemu-ext4/ a u XFS celkem nedávno třeba: https://www.root.cz/zpravicky/poskozeni-xfs-s-jadry-6-3-a-novejsimi/ a samozřejmě potom jsou tu společné bugy, které se týkají všech blokových zařízení: https://lwn.net/Articles/774440/
    Myslím, že je při srovnání se ZFS fér zahrnout i několik dalších subsystémů Linuxu (do určité míry device-mapper, LVM), ale to je asi na delší diskuzi u nějakého nápoje třeba, pokud by nebylo žádné lepší téma. :-)

    Samozřejmě EXT4 i XFS se těší obrovskému testování, mají možnost kontrolních součtů metadat atd. takže se jejich spolehlivost neustále zlepšuje. Podle všeho ale není běžné dělat u nich kontrolní součty dat, což může celou řadu problémů v systému obecně odhalit a je to něco, co ZFS dělá standardně a u EXT4 či XFS si to musíte vyřešit jinak/ na jiné úrovni. Vývojáři ZFS si na sebe ušili bič a nastavili si laťku spolehlivosti velmi vysoko a je pravda, že občas tuto laťku nepřekonají a potom je z toho právem haló.

    Pokud bychom o strojích přemýšleli v rámci diskuze mazlíček vs dobytek (pets vs cattle https://www.theregister.com/2013/03/18/servers_pets_or_cattle_cern/) Na stroje, které spadají do kategorie dobytek bych řekl, že je v řadě případů smysluplné použít EXT4/ XFS. Pokud je nějaký server spíše mazlíček, tak se může vyplatit zamyslet se nad ZFS.