Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Co se stane s Windows XP připojenými přímo do internetu? od Filip Jirsák - Myslím, že to máte trochu posunuté, Windows XP...

  • 30. 7. 2024 21:33

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Myslím, že to máte trochu posunuté, Windows XP byly systém, který s internetem jednoznačně musel počítat a počítal. Připojovat se tenkrát na server telnetem by mne vůbec nenapadlo, ani v lokální síti.

    Ale souhlasím s tím, že tenkrát ještě nebylo tak samozřejmé, jako dnes, že každý operační systém musí být hned v základu zabezpečený, že to není žádná volitelná vrstva, která se přidá dodatečně, pokud je potřeba.

    Nicméně já jsem ani tak nechtěl kritizovat mizerné výchozí zabezpečení Windows. Šlo mi spíš o to, že i dnes má spousta lidí mylnou představu (asi právě po historických zkušenostech s Windows), že použitelný operační systém je nutné po instalaci nějak zabezpečovat. Každou chvíli se někde někdo zeptá, jak má nastavit firewall. A když odpovím, že to musí vědět on jako správce, podle toho, jaké tam chce provozovat služby, a že pokud to neví, tak žádný firewall nepotřebuje – a vždycky se na mne spousta lidí dívá jako na blázna, jak by mohl fungovat počítač bez firewallu.

    Chtěl jsem tedy říct to, že je normální, že po instalaci operační systém nepotřebuje žádný firewall, například i proto, že tam neběží žádné síťové služby. I nějaké SSH či RDP by se mělo automaticky startovat jenom tehdy, pokud jsem to při instalaci explicitně vybral. Samozřejmě pak pořád zůstane ještě útokům vystaven samotný síťový stack operačního systému, ale tam už těch chyb v historii nebylo tolik.