Hlavní navigace

Názor ke zprávičce CZ.NIC uvolnil kolektor DNS provozu od Karel Slaný - Nezbývá mi než reagovat nejen na tento příspěvek...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2018 11:31

    Karel Slaný (neregistrovaný)

    Nezbývá mi než reagovat nejen na tento příspěvek - neberte to tedy osbně.

    ad Datovka - Přiznávám, že situace s balíkováním není momentálně optimální, ale také nikdy nebyla. Balíky Datovky pro Ubuntu byly na Launchpadu. Ale další distribuce se neřešily. Některé projekty těžily z toho, že jejich vývojáři byli zároveň i dlouhodobí správci balíků v některých distribucích. Za Datovku můžu argumentovat, že stát se balíčkovačem všech mainstreamových distribucí, abyste dostali software, který má víceméně význam pouze pro obyvatele ČR a proto běžně vypadává z hledáčku těchto distribucí, do jejich repozitářů, je nesnadný úkol. Ano, jak uvádíte, lidi odcházejí a přicházejí a s každým dalším člověkem další vývojář, který místo řešení problémů v aplikaci bude řešit problémy s balíkováním. V Datovce se teď snažíme pokrýt více distribucí, než bylo jen Ubuntu. Zároveň se pokoušíme neplýtvat časem a zdroji na to, abychom z vývojářů (kteří to již z nějakých důvodů nejsou) dělali registrované balíčkovače v distribucích. Tento problém chceme řešit, pokud to půjde, jednotně a pro co nevíce projektů.

    Pokud jste registrovaným správcem balíků v nějaké distribuci, tak nejlépe uděláte, když dáte vývojářům vědět, že chcete balíkovat nějaký software, budete reagovat na bugy spojené s těmito balíky, opravovat je, eventuálně posílat opravy vývojářům. To, že to pak někdo bude ještě dělat po Vás, ale zajistit asi nedokážeme.

    ad DNSSEC/TLSA Validátor - Vývoj prohlížečů směřuje k omezování API, zvyšování bezpečnosti a rychlosti. Samotné prohlížeče (navzdory malému množství uživatelů) stále nemají zájem o DNSSEC validaci. Nová API jsou nekompatibilní a momentálně neposkytují funkcionalitu, kterou vyžadujeme pro funkci Validátoru. To nás vedlo k zastavení vývoje. Zdrojové kódy jsou k dispozici, můžete experimentovat, možná se Vám podaří rozšíření zprovoznit. Pak můžete doufat, že třeba za rok nedojde opět k takovým změnám, které zase vše rozbijí.