Hlavní navigace

Názor ke zprávičce CZ.NIC vydal novou verzi aplikace Datovka od Filip Jirsák - O fikci doručení se tu nebavíme, řešíme případ,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2019 12:27

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    O fikci doručení se tu nebavíme, řešíme případ, kdy je zpráva doručena přihlášením uživatele. A konkrétně padl dotaz na notifikace zasílané provozovatelem datových schránek – o jiných zaslaných notifikacích provozovatel datových schránek samozřejmě neví. Pak by byla ještě možnost, že notifikaci posílal přímo OVM („poslali jsme vám do datové schránky dokument XY“), ale i to by muselo být opřené o nějaký zákon. Navíc by to byla fikce doručení už úplně dovedená k absurdnosti, protože fikce doručení pořád znamená „okamžik, kdy se adresát s dokument prokazatelně mohl seznámit“, a to přijetí SMS nebo e-mailu, kde není samotný dokument, nesplňuje.

    Pokud notifikaci posílá nějaká uživatelova aplikace, musí se opět přihlásit a stáhnout seznam nových zpráv, což je přihlášení ve smyslu zákona a dále se postupuje jako v předchozím případě, a je už úplně jedno, co aplikace po přečtení seznamu zpráv dělá, zda posílá nějaké notifikace nebo dělá cokoli jiného. Je ale zajímavé, že se před nějakou dobou změnil provozí řád ISDS a za přihlášneí ve smyslu zákona se považuje už jenom stažení seznamu nových zpráv. Pokud aplikace např. jenom vyhledá datovou schránku nebo odešle zprávu, není to považováno za přihlášení ve smyslu zákona.