Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Deutsche Bank Research navrhuje zdanění práce z domova od Miroslav Šilhavý - Napsal jsem to několikrát jasně: média hlavního proudu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2020 17:20

    Miroslav Šilhavý

    Napsal jsem to několikrát jasně: média hlavního proudu lžou a manipulují, tedy lidi nemají správné informace a nepožadují u voleb správné věci, z části protože média nastolují témata jako "charismatiční politici".

    Co s tím? Cenzura není cestou, určovat oficiální linii taky ne.

    Jak toho dosáhnout? Žijeme v demokracii, takže informace a vzdělání - už se to děje, ale přes tvrdý odpor médií, politiků a lidí, kteří stále tvrdí, že nic takového nejde - nevím proč, když je náprava i v jejich zájmu.

    Samozřejmě, vzdělání a trénink ke kritickému přijímání informací - to je z části cesta. Ale jen z části. Pokud žijete mimo větší města, ani vzdělání Vám nepomůže vyřešit každodenní problémy. Z médií venkov závidí možnosti městům, zatímco město závidí klid venkovu. To vždy způsobovalo, a způsobuje, že část lidí volí z trucu opačně, než ti druzí. Hezky to bylo letos vidět i v USA.

    Proč ani v nezávazné diskuzi nejste schopen připustit, že má smysl požadovat nápravu?

    Má, o tom netřeba ani mluvit, jen se nezabývám utopií, že se voliči, politici či média změní sami od sebe. Přemýšlím tedy nad impulsem, který by ke změně mohl vést.

    A ano, skutečná řešení možná budou tvrdá, ale svět není růžový červánek a nekontrolovaná migrace má další druhotné a terciální a další následky pro další a další populaci.

    Já vidím Evropské hodnoty v jiném postupu. To, že se neumíme bránit některým rizikům neznamená, že jsme slabí. Ostatně, migrace vždy obohacovala svět - tu posouvala dopředu, ondy (zdravě?) brzdila překotný vývoj. Já tedy vůbec neumím říct, co je lepší pro další generace.

    Celé je to do jisté míry stupidní ideologická bitva, která si bere za rukojmí nebohé lidi z rozvojových zemí, vyvolává v nich očekávání a vrhá je do takových osudů.

    To je úplně bazální touha jednotlivce hledat lepší život. Jedni si frustraci řeší volením populistů, jiní se seberou a odjedou do jiné části světa. Za obojím stojí idealizace (následovaná deziluzí a ještě hlubší frustrací). S ideologií to nemá nic společného.