Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dočasné řešení problému ZFS a Linuxu 5.0 od Michal Kubeček - Neříkám, že tyto situace musíme vyvolávat. Ale když...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2019 11:38

    Michal Kubeček

    Neříkám, že tyto situace musíme vyvolávat. Ale když už nastanou - což je tento případ, je podle mě lepší se nad tím zamyslet s odstupem, neházet argumenty jako ve školce "já to viděl první" / "ale já to první sebral ze země" / "ale já si s tím hrál už včera".

    Jak konkrétně byste si to představoval? Licence jádra je GPL2, je to tak už přes čtvrt století a i kdyby byla vůle to změnit (jako že není), nebylo by to technicky proveditelné. Dokonce ani kdyby se Linus spolu se všemi aktuálními významnými mintainery a přispěvateli dohodli, že chtějí licenci změnit, tak by to nestačilo. Nemám tušení, jak je to s licencí ZFS, jestli je i tam technický problém nebo jestli je to prostě jen neochota. U XFS to šlo, u JFS to šlo. Oba se do jádra dostaly v době, kdy Linux ještě nebyl zdaleka tak významný jako dnes a za oběma také stály hodně velké firmy.

    Někdy jsou souběžné moduly zdravé, protože začne fungovat soutěž. Stačí si vzpomenout na moduly síťovek, které byly mnohdy ve dvou paralelních verzích, o podpoře zvuku (i historicky) nemluvě.

    Zrovna drivery síťových karet bych viděl jako argument proti. Dodnes je řada (naštěstí většinou těch méně významných) výrobců, kteří si spokojeně bastlí svůj out of tree driver (u driverů zařízení je to jednodušší než u filesystému) a in-tree buď neexistuje nebo je zoufale pozadu (mnohdy bez jakékoli podpory ze strany výrobce). To není žádoucí stav, tím spíš že i ty out-of-tree drivery jsou sice (celkem) aktuální, ale často neuvěřitelně zprasené. Nedělám si iluze, že u zvukových karet je to lepší, spíš bych čekal, že je to ještě o dost horší. A už vůbec si nemyslím, že větší vstřícnost vůči out-of-tree modulům by situaci zlepšila - přesně naopak.