Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dočasné řešení problému ZFS a Linuxu 5.0 od jdsulin2 - Protoze jaderni vyvojari na OOT modely mohou zvysoka...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2019 16:11

    jdsulin2 (neregistrovaný)

    Protoze jaderni vyvojari na OOT modely mohou zvysoka ****. Je to dobre, neni to dobre, netusim, ale binarni bloby a drivery jsou proste pro linuxove jadro problem. U ZOL, protoze to resi FS, ktery je vice spjaty s jadrem, nez jine moduly to je problem. A rekl bych, ze doslo k nasledujicimu:
    Situace pred:
    EXPORT_SYMBOL(__ker­nel_fpu_begin)
    EXPORT_SYMBOL_GPL(ker­nel_fpu_begin)
    Situace po:
    EXPORT_SYMBOL_GPL(ker­nel_fpu_begin)

    Proste zrusili EXPORT_SYMBOL(__ker­nel_fpu_begin), protoze to nikdo v jadre uz nepouzival. A takove veci se proste deji.

    A vubec nechapu ty vykriky tady - pokud mas kompatibilni licenci, tak nemas problem. Pouzijes BSD licenci a wrapper na proprietarni cast a v klidu si EXPORT_SYMBOL_GPL pouzivas. V tomto stojim 100% za linuxem - Sun proste nechtel licenci kompatibilni (o tom taky muzeme vest spory), tak pouzil CDDL. Proc by mu meli jit jaderni vyvojari naproti. Podpora proprietarnich modulu znamena uzavrenost, nekompatibilni zarizeni, ktere nikdo nerozjede, atd. je to proste kratkozrake. Nic nestoji v ceste tomu, aby nastupce Sunu - Oracle zmenil licenci na kompatibilni s GPL a bylo by po problemu, coz neudela. Ale vy tady radsi budete nadavat na linuxove vyvojare. Jasne kdyz se jedna o neco takoveho jako je ZFS, kde teoreticky muze oproti BSD se ZFS ujizdet vlak, ale to je cesta do pekel. BSD se sice muze ohanet tim, jak Apple a PS jejich kernel pouzivaji, ale videl nekdo zdrojaky od jejich driveru ? Jste se zblaznili ?