Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Docker Hub úspěšně napaden, unikla data 190 000 uživatelů od Filip Jirsák - To, co se prošetřuje na železnici a v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 4. 2019 8:55

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    To, co se prošetřuje na železnici a v letectví, jsou jen typy událostí, kde potenciálně jde o životy. To, že v daném konkrétním případě shodou okolností o životy nešlo, se zjistí právě až během toho vyšetřování, kdy se prozkoumají ty okolnosti. Pokud unikne heslo výpravčího do systému na objednávání stravenek, tak to drážní inspekce opravdu nevyšetřuje.

    Napsal jste to totiž nepřesně, a to na obou stranách. Ono se mluví o mimořádných událostech na železnici a v letectví, ale to nejsou všechny netypické události u všech firem, které mají něco společného s železnicí nebo letectvím. Vyšetřují se ty události, které mohou mít vliv na bezpečnost provozu. Stejně tak je nesmyslné vyšetřovat stejným způsobem všechny mimořádné události v IT. A takové, které mají dopad na bezpečnost něčeho, se vyšetřují úplně stejně, jako kdyby to nebylo IT. Takže na železnici při události, které se zúčastnil i traťový zabezpečovač, se vyšetřuje i funkce toho zabezpečovače, teď u Boingu je hlavní podezřelý software MCAS a samozřejmě se také vyšetřuje. A pokud by se přihodilo něco v potravinářských nebo farmaceutických provozech, vyšetřovalo by se to úplně stejně, ať by v tom IT hrálo nebo nehrálo roli.

    Software je jenom jeden z mnoha nástrojů, není důvod se k němu chovat nějak jinak jenom proto, že je to nástroj relativně nový.