Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dolní Sasko vrátí Windows na 13 tisíc počítačů od Lael Ophir - Vy se zkuste zamyslet. Co se stane, když...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2018 17:43

    Lael Ophir

    Vy se zkuste zamyslet. Co se stane, když uživatel probudí svůj notebooku ze stavu sleep, přihlásí se, přečte si poštu, a pak teprve se připojí k firemní VPN? Váš skript se nechytne. Co se stane, když teprve po přihlášení zapne WiFi? Opět se váš skript nechytne.

    Klient nemusí koukat na server? Mějme 10 000 stanic, 25% z nich je v každý okamžik offline (lidé jsou mimo kancelář s notebookem, na dovolené apod.), a máme akci která trvá dvě minuty na stanici. Vy chcete zřejmě otevřít ssh connection na klienta a provést na něm skript. Co se stane, když vám umře spojení uprostřed akce? Kde budete držet seznam strojů a těch nastavení/akcí? Uvědomujete si, že při 2 minutách na stanici a 10 000 stanicích se při postupném aplikování bude daná akce provádět 14 dní (za předpokladu že to opravdu pojede 24 hodin denně), takže zřejmě bude nutné, aby akce jela na mnoha strojích najednou? Je vám jasné, že se to celé těžko obejde bez databáze?

    Neběžící stroj aktualizace nepotřebuje, ale aktualizace po zapnutí často znamenají nutnost čekat a poté stroj restartovat. Ano, dá se použít WoL, ale to nejde u stanic, které nejsou na LAN. Přitom i stanice připojené někde na internet si můžou tahat aktualizace, a z bezpečnostního hlediska by to dělat měly.